Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București participă cu două programe culturale la Vâltoarea Mureșeană: concertul de jazz al trupei Bágyi Balázs New Quartet și expoziția de machete de scenografii realizate de scenograful Bagossy Levente
Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București este și în acest an partener la Vâltoarea Mureșeană. În acest an, vom contribui la oferta colorată și multiculturală a evenimentului cu două programe speciale: concertul trupei de jazz Balázs Bágyi New Quartet și o expoziție de machete de scenografie a lui Bagossy László.
De câțiva ani, Institutul nostru organizează în august un turneu pentru o formație de jazz, contribuind la îmbogățirea programului cultural al unor orașe din Transilvania. În acest an am propus acest turneu unei formații care în anul 2023 a împlinit zece ani de la înființare și despre care s-a scris pe site-ul de specialitate jazz.hu cu ocazia lansării albumului aniversar Decade astfel: „BBNQ (Bágyi Balázs New Quartet) este bun nu doar datorită faptului că este format din muzicieni de excepție pentru care nu constituie o problemă nici cea mai dificilă partitură, ci și pentru că sunt capabili să gândească împreună. Nu sunt doar muzicieni, sunt oameni care gândesc și care își exprimă ideile în primul rând prin muzică.”
Formația compusă din Lakatos Soso Sándor la saxofon, Oláh Dezső la pian, Oláh Péter la contrabas și Bágyi Balázs la percuție, poate fi ascultată de către publicul transilvan după cum urmează:
25 august, ora 19:00, Zilele Culturale Maghiare din Cluj, curtea Palatului Bánffy (Muzeul de Artă Cluj)
26 august, Bistrița, Palatul Culturii
27 august, ora 19:00, Vâltoarea Mureșeană, Palatul Culturii, Sala Mică
28 august., ora 19:00, Miercurea Ciuc, Cetatea Mikó
29 august, ora 19:00, Brașov, Bastionul Țesătorilor
30 august, ora 19:00, Oradea, Posticum
Bágyi Balázs, percuționist și compozitor, este un muzician ce definește atât scena jazzului maghiar, cât și pe cel internațional. Făcând parte din numeroase formații, el creează aproape în toate genurile, prin stilul lui de a mânui bețele melodic, oferind o experiență complexă. Percuționistul a participat la mai multe turnee în Statele Unite ale Americii, fiind singurul muzician de jazz din Ungaria care concertează sistematic în China. Cu primul lui cvartet a participat, în perioada 2004–2011, aproape la toate festivalurile mari, fiind un actor important al stilului etnojazz din Ungaria. În muzica noului cvartet înființat în anul 2013 domină jazzul contemporan acustic bazat pe elemente post-bop. În formație îi sunt alături unii dintre cei mai importanți muzicieni de jazz din generația de vârstă mijlocie, precum extraordinarul saxofonist Lakatos Soso Sándor, școlit în Olanda, pianistul cu studii clasice Oláh Dezső, distins cu prestigiosul premiu Junior Prima, și cel mai performant contrabasist din Europa Centrală, Oláh Péter. În decursul celor 10 ani de existență formația a fost invitată la numeroase festivaluri de jazz din Europa (Bratislava Jazz Days, Jazz Juniors Krakow, Bansko Jazz Festival, Nisville, Mosaic Jazz Fest Sibiu, Sarajevo Winter, Petrovac Jazz Festival, Skopje Summer Festival) și a obținut succes răsunător în multe cluburi notorii din Europa (Agharta Jazz Club Prague, B-Flat Berlin, Jazzland Wien). Pe lângă scena europeană, cvartetul concertează sistematic în China, performând la importante festivaluri și cluburi (Beijing Nine Gates Jazz Festival, Changchun Jazz Festival, Meeting Jazz Festival Xi’an, JZ Club Shanghai) și colaborează de mai mulți ani cu trompetistul sanghaian Li Xiaochuan. În anul 2018 cvartetul a fost invitat la Festivalul de Jazz din Amman, Iordania. În anul 2016 a obținut Premiul Gramofon pentru discul intitulat Homage To Shakespeare, realizat cu participarea cântăreței Pocsai Kriszta, și în baza votului publicului revistei JazzMa.hu a devenit formația anului. Repertoriul cvartetului se bazează pe compozițiile lui Bágyi Balázs care în 2016 a fost numit compozitorul anului. În anii 2021 și 2022 formația a participat la un turneu de succes în Europa de Vest, cântând în mari capitale precum Paris, Bruxelles și în mai multe orașe germane. În 2023 formația Bágyi Balázs New Quartet a participat la ediția a 5-a Zilelor Jazzului Maghiar de la București.
Institutul Liszt din București vă propune o expoziție inedită, cuprinzând machete de scenografii realizate de scenograful BAGOSSY Levente, deținător al premiului Jászai Mari. Expoziția va fi vernisată la Târgu Mureș în cadrul festivalului Vâltoarea Mureșană în foaierul Teatrului Național.
Expoziția va fi vernisată de SZÉKELY Csaba, dramaturg, PORTIK Vilmos, organizator Vâltoarea Mureșană și KÓSA András László, directorul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în prezența artistului BAGOSSY Levente. Va contribui cu un mic recital BAGOSSY Lenke, elevă la flaut la Conservatorul Béla Bartók al Academiei de Muzică Liszt din Budapesta.
Expoziția a fost prezentată la București, în noiembrie 2022 ca eveniment conex Festivalului Național de teatru, în mai 2023 la Timișoara în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru din Timișoara (TESZT), în mai 2024 la Teatrul Ioan Slavici din Arad, cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru Nou, iar în iunie 2024 la Oradea, în cadrul Zilelor Culturale Sfîntul Ladislau.
Expoziția oferă publicului 23 de proiecte de scenografie din cele realizate de artist sub forma unor machete în miniatură, de-a lungul carierei sale de 30 de ani. Printre exponate vizitatorii pot regăsi machetele unor scenografii precum cele realizate pentru spectacolele Don Giovanni, Burghezul gentilom, Tartuffe, Hamlet sau Sus cortina!, producții ale celor mai importante instituții teatrale din Ungaria. Machetele considerate produse de artă aplicată au fost realizate de artistul maghiar ca propunere pentru spectacole și evocă miracolul Guckkastenbühn în care urmărim viața altora printr-o gaură și putem pătrunde în ea decât în gând.
BAGOSSY Levente s-a născut în anul 1968 la Dombóvár, Ungaria. Și-a început studiile la Liceul de Arte din Pécs, la secția design grafic. A absolvit Universitatea Maghiară de Arte Plastice, specializarea design grafic, în anul 1996. Primele scenografii le-a realizat pentru Teatrul Mic din Pécs, ulterior colaborând cu teatrele din Pécs, Kecskemét, Szeged și Nyíregyháza. Cele mai importante scenografii ale sale se leagă de spectacole realizate de cele mai importante instituții din Ungaria, precum Teatrul Centrál, Teatrul Katona József, Teatrul Örkény și Teatrul Radnóti din Budapesta.
Premii:
2018: Scenograful anului (MALÁT – StageDesign)
2016: Scenograful anului (MALÁT – StageDesign)
2011: Premiul Hevesi Sándor
2010: Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii, Subotica, Serbia: Premiul pentru cele mai bune păpuși
2008: Premiul Jászai Mari
2008: POSZT: Premiul pentru cea mai bună scenografie (Muzică de masă)
2007: Festivalul Teatrelor de Studio, Rijeka, Croația: Premiul pentru cea mai bună scenografie
2006: Festivalul Kontakt,Toruń, Polonia: Premiul pentru cea mai bună scenografie
2005: Premiul criticilor de teatru, Budapesta
2005: Simpozionul Național de Teatru de la Pécs: Premiul pentru cel mai bun scenariu (Ledarálnakeltűntem)
1996: Premiul criticilor de teatru, Budapesta (Leonce și Lena)
1996: Festivalul Național de Teatru, Debrecen, Premiul pentru cea mai bună scenografie (Leonce și Lena)