În ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (mini-parlamentul UDMR) de duminică s-a declanșat procedura de reorganizare a structurii UDMR de la nivelul municipiului Tîrgu-Mureș. În practică, asta înseamnă de fapt o dizolvare a structurii, la nivelul conducerii și modului ei de organizare internă. Decizia a venit în urma unei analize făcute după terminarea alegerilor locale, deși liderii uniunii subliniază că nu doar alegerile și rezultatele obținute au stat la baza nevoii de restructurare. Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, preciza în urma ședinței de duminică următoarele: „Conducerea organizației a fost de acord cu reorganizarea structurilor noastre din municipiul Tîrgu-Mureș și asta am votat în CRU conform statutului nostru. Urmează să fie făcută această reorganizare până în septembrie. Nici rezultatele, nici campania, nici tot ceea ce s-a întâmplat în acești patru ani de zile nu au fost în folosul comunității maghiare. Au fost foarte multe greșeli, iar acolo unde lucrurile nu merg, eu sunt adeptul reformei. Este o comisie de cinci persoane, domnul Borbély va prezenta comisia și mâine (n. red. luni, 1 iulie) va fi o ședință la Tîrgu-Mureș, iar aceste discuții vor continua pentru că nu noi luăm decizia, ci noi doar declanșăm procedura”.
Decizii de reorganizare…
…s-au luat și în alte organizații. Pe lângă Tîrgu-Mureș mai sunt Baia Mare sau Gheorgheni, unde au fost de asemenea probleme. La nivelul județului Mureș, astfel de decizii au vizat și structurile UDMR din Ghindari și Voivodeni. Prin urmare, luni 1 iulie, de la ora 14:00 se desfășoară o ședință a Consiliului Reprezentanților Teritoriali (CRT) în care se va începe propriu-zis reorganizarea. Borbély László, cel care va prezenta comisia CRT, spunea duminică, imediat după ședința CRU, că liderii uniunii au de mai mult timp o problemă cu funcționarea UDMR la Tîrgu-Mureș: „Este o poveste mai veche și nu e legată neapărat de alegeri, ci de funcționarea organizației municipale. Am înființat o comisie pe baza deciziei Consiliului Operativ Județean, această comisie a făcut o analiză, pe care ieri după-amiază (n. red. sâmbătă, 30 iunie) am discutat-o (…) Și președintele organizației (n. red. Benedek István) a fost de acord că cel târziu până pe 30 septembrie trebuie să facem acele schimbări structurale, care țin și de o reorganizare a sectoarelor. Acest lucru se va face de către o comisie formată din cinci oameni. Noi avem nevoie de toți cei care au lucrat bine, dar fără această reorganizare nu putem să pornim eficient în alegerile din toamnă”.
Astfel începe bătălia…
….pentru conducerea organizației. Pe de-o parte, va sta actuala conducere, care s-a format în jurul familiei Benedek, iar de cealaltă parte vor fi contestatarii ei, conduși de Borbély László. Povestea este mai veche, iar disputele mocnite dintre cele două părți s-au manifestat și după alegerile din 2008, dar și la momentul excluderii lui Benedek Imre din UDMR, printr-o decizie a CRU. Acum situația a devenit și mai incomodă pentru formațiune, având în vedere candidatura lui Benedek Imre la Primăria Tîrgu-Mureș ca independent susținut de PCM, din postura în care fratele său conducea organizația UDMR de la Tîrgu-Mureș. Nu sunt de neglijat nici pozițiile UDMR din Consiliul Local, în care în mandatul trecut formațiunea a asigurat majoritatea cu care primarul Dorin Florea și-a promovat hotărârile importante. Așadar, acum se va declanșa bătălia pentru conducerea organizației, lucru recunoscut indirect de Borbély László, care spune că la finalul reorganizării e probabil să se organizeze alegeri: „N-am decis nimic legat de schimbarea sau neschimbarea conducerii. Această comisie, începând de săptămâna viitoare își va intra în atribuții și va clarifica chestiunile de structură și după aceea probabil vor fi și alegeri”.
Candidați și alianțe
În această luptă, unul din posibilii jucători importanți care are șanse să obțină conducerea organizației Tîrgu-Mureș este Kelemen Atilla-Márton, fiul președintelui UDMR Mureș, deputatul Kelemen Atilla. Disputa dintre cele două tabere implică, de altfel, și colaborarea politică a UDMR la nivelul municipiului Tîrgu-Mureș. Pe de-o parte, este cunoscută relația bună a lui Benedek István cu Dorin Florea, deci apropierea de PD-L, iar pe de altă parte este cunoscut conflictul deja istoric a lui Borbély László cu același Dorin Florea. De asemenea, Borbély a declarat în săptămânile trecute că UDMR ar trebui să încheie o colaborare cu USL. Situația este și mai complicată, întrucât UDMR va tranșa strategia de colaborare cu formațiunile românești abia după alegerile parlamentare. Până atunci, la nivel local, în privința negocierilor, se merge pe pragmatism. „În acest moment UDMR este o formațiune politică în opoziție în Parlamentul României și, cum USL are majoritate, nici nu are nevoie de prezența noastră la guvernare. După alegerile parlamentare din 2012, în funcție de rezultatele alegerilor, lucrurile rămân deschise și trebuie discutate la momentul potrivit, nu acum. (…) Noi colaborăm și cu USL și cu PD-L, în funcție de rezultatele din diferite județe, din diferite localități. Am luat această decizie nu pe bază ideologică, ci foarte pragmatic. La nivel de Cluj Napoca, de exemplu, colaborăm cu PD-L și Emil Boc, iar la nivel de județ colaborăm cu USL, pentru că USL a câștigat alegerile în județ. La Arad colaborăm cu PD-L, la Satu Mare sau la Bihor cu USL. Noi am mers pe ideea că trebuie să asigurăm reprezentarea comunității maghiare în conducerea instituțiilor locale”, spunea liderul UDMR Kelemen Hunor duminică la Tîrgu-Mureș.
Concluzia: încă n-avem câștigător
Așadar, duminică s-a deschis doar un meci care se va purta pe parcursul acestei veri și care are ca miză conducerea organizației UDMR Tîrgu-Mureș. Rezultatul este încă departe de a fi cunoscut, mai ales dacă luăm în calcul că Benedek István, deși s-a văzut cu organizația dizolvată, n-a contestat decizia, ba chiar și-a semnat propria debarcare (temporară acum). Motivul a fost acela că cei din conducerea centrală a UDMR l-au cooptat în comisia de reorganizare, deci parte în procesul de decizie, are acces la informații, deci poate duce disputa de la egal la egal.
Cătălin Hegheș