Vârstnicii reghineni au depănat amintiri din România tinereții lor

Vârstnicii reghineni au depănat amintiri din România tinereții lor

Centenarul Unirii Tuturor Românilor a fost sărbătorit la Reghin printr-o activitate inedită organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, CARP.
În prima parte a manifestării dr. Florin Bengean a susținut o conferință cu tema: „Aspecte ale Primului Război Mondial, în contextul politic intern și internațional al primelor două decenii ale secolului XX, care au condus spre Marea Unire”.
„Activitatea de astăzi face parte dintr-un proiect mai vast prin care se dorește să cinstim Centenarul Marii Uniri, să aniversăm 100 de ani de când, la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia s-a realizat unitatea politică a românilor de pretutindeni, Statul Național Unitar Independent Român. În cadrul activității de astăzi voi vorbi despre aspecte interne și internaționale din primele două decenii ale secolului XX, despre izbucnirea Primului Război Mondial, despre desfășurarea războiului, despre participarea României la prima conflagrație mondială, pentru ca apoi să mă refer la Actul Unirii de la 1 decembrie 1918. Am să mă refer și la eroii români căzuți pe toate câmpurile de luptă în Primul Război Mondial, eroi pe care trebuie să îi cinstim și să le aducem gândul nostru de recunoștință, mai ales în acest an centenar pentru că datorită jertfei lor s-a realizat Statul Național Unitar Independent Român”, a spus dr. Florin Bengean la începutul evenimentului.
„Noi, prin CARP Reghin am cerut sprijinul Primăriei și a bibliotecii pentru a realiza în comun câteva activități în Anul Centenarului. Am mobilizat pensionarii, membrii noștri, să participe la aceste evenimente și să transmită ceea ce aud aici familiilor, comunităților de care aparțin, având în vedere că avem membri în peste 80 de comune. Vom organiza în continuare asemenea acțiuni; avem programată o excursie la Alba Iulia, în 28 iulie, unde avem deja înscriși 48 de doritori”, a spus Ioan Buțiu, consilier și vicepreședinte al CARP Reghin”.

Moment artistic

În partea a doua a evenimentului s-a desfășurat un moment artistic, cu participarea Ancăi Branea – profesor, Iulian Praja – actor și Vasile Crișan – rapsod.
„Am venit aici ca prin actul artistic să întărim cuvântul d-lui Florin Bengean. Am dat naștere unor episoade de război, a acelor episoade de tristețe în care mamele își așteptau copiii sau soții acasă. Acele momente în care eroii nu ezitau nicio clipă să își dea viața pentru această cauză nobilă, pentru libertate. Spun că am venit să întărim cuvântul academic pentru că aceste lucruri, aceste povești și informații adunate în timp, au fost spuse în versuri, au fost cântate totodată de către prof. Anca Branea și Vasile Crișan, care cu instrumentele sale magice, realizate din lemn, cu o autenticitate extraordinară, au fost „sarea și piperul” a ceea ce s-a întâmplat în cadrul momentului artistic. De ce tot acest eveniment? Pentru că e bine ca tinerii de astăzi și fiecare dintre noi să își reamintească despre tot ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă, despre marile sacrificii pe care le-au făcut strămoșii noștri, eroii noștri cu care acum ne mândrim și care oricât de mult ar fi lăudați sau cântați parcă tot e prea puțin pentru tot ceea ce au făcut”, a declarat actorul Iulian Praja, managerul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș.
La sfârșitul evenimentului, vârstnicii au depănat amintiri din România tinereții lor și și-au exprimat mulțumirea pentru că s-au putut întâlni la o sărbătoare de asemenea anvergură.
Evenimentul s-a desfășurat în data de 21 iunie, de la ora 17,00, la sediul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.

Imola Grama