Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Mureş, Andrei Mureşan, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în urma unui accident de muncă petrecut la Râciu, în care braţul unei macarale s-a rupt şi a rănit uşor o persoană, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) trebuie să stabilească care au fost cauzele evenimentului, întrucât utilajul avea autorizările la zi.
„În data de 16 februarie, în jurul orei 11,00, ofiţerul de serviciu IPJ Mureş a anunţat ITM că pe strada Târgului din Râciu o macara s-a răsturnat. În urma acestui apel am dispus de îndată trimiterea unei echipe operative la faţa locului, formată din domnul inspector adjunct SSM şi un inspector de muncă. Din primele cercetări la faţa locului s-a constatat că este vorba despre o automacara cu sarcina maximă de 16 tone, cu autorizarea ISCIR în termen, iar victima, de asemenea cu autorizarea ISCIR în termen. Evenimentul a constat în ruperea subansamblului braţ automacara, în momentul în care acesta a ridicat o sarcină cu 30% mai mică faţă de sarcina maximă autorizată. Urmează ca cei de ISCIR să vadă care au fost cauzele care au dus la deteriorarea şi ruperea braţului macaralei având în vedere că aceasta era cu verificările la zi. Din fericire, evenimentul îl putem încadra în accident uşor, victima neavând nevoie de multe zile de spitalizare, iar în acest context cercetarea evenimentului va fi continuată de unitatea angajatoare”, a arătat Andrei Mureşan.
Şeful ITM Mureş a spus că s-a stabilit că, premergător accidentului, macaraua nu a suportat o suprasarcină, macaragiul nu a efectuat manevre greşite, iar din acest motiv rămâne în sarcina ISCIR, care a dat autorizaţia pentru macara, să stabilească ce anume a dus la producerea evenimentului. AGERPRES