Sase blocuri din orasul Ludus vor intra in curand in plin proces de reabilitare termica, cu fonduri nerambursabile alocate prin proiectul „Cresterea eficientei energetice in cladiri rezidentiale din orasul Ludus”. Contractul de finantare nerambursabila a fost semnat azi , 10.06.2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre primarul orasului Ludus, domnul Moldovan Ioan Cristian si de catre directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu. Peste 3,1 milioane lei vor fi alocate din bugetul Programului Operational Regional 2014-2020, prin Axa prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, prioritatea 3.1, pentru realizarea lucrarilor prevazute in proiect.
”Este cel de-al doilea contract de finantare cu fonduri Regio 2014-2020, semnat de catre administratia publica locala a orasului Ludus. Intr-un context in care preocuparile ecologice, economice si sociale devin tot mai importante din cauza modificarilor climatice si in fata fenomenului de epuizare a resurselor energetice, investitiile administratiilor locale in astfel de proiect sunt mai mult decat binevenite si denota buna gestionare a banului public si al cetateanului. Blocurile vechi, construite inainte de 1989 genereaza emisii ridicate de CO2, respectiv costuri ridicate de intretinere pentru locatari. Astfel ca, prin implementare acestui proiect, la finalizarea lui, cei peste 200 de locatari vor beneficia de reducerea consumului de energie, a valorii de plata a facturilor, dar si blocuri mai frumoase, ierni mai usoare” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.
Termenul de finalizare al proiectului, estimat de catre primaria Ludus, este de 31.01.2021. Proiectul are o valoare totala de 5.433.423,42 lei, din care din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 3.108.205,60 lei (60,00% din valoarea eligibila a proiectului), respectiv aproximativ 679.478,31 Euro (1 euro = 4,5744 lei, cursul de schimb prevazut in ghidul solicitantului).
Cele sase blocuri care vor fi reabilitate, sunt construite in perioada 1974-1986 si sunt amplasate pe Str. Lacramioarei nr.2, Str. Bradului nr.8, Str. Independentei nr.8, pe Str. Garofitei nr. 3, Str. Garofitei nr.8 si B-dul 1 Decembrie 1918. Aceste imobile inregistreaza cele mai mari pierderi de energie si este necesara limitarea acestora si reducerea risipei inutile. Acum blocurile fie nu dispun de sisteme de izolatie fie aceste sisteme de izolatie, sunt necorespunzatoare. Impactul renovarii energetice a celor 6 blocuri va aduce o serie de beneficii pentru proprietari si pentru administratia locala: reducerea consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte si reducerea costurilor de intretinere cu incalzirea; diminuarea efectelor schimbarilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera; cresterea independentei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru incalzire, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.
Din bugetul proiectului, la blocurile cu acoperis sarpanta se vor realiza lucrari de schimbare a invelitorii din tigla, a stresinii, a sistemului de colectare a apei pluviale (jgheaburi si burlane) si de refacere trotuare de protectie, unde e cazul. De asemenea se vor mai executa lucrari de termoizolare a cladirilor la exterior, se va termoizola soclul si acoperisul cladirilor. Se vor inchide toate balcoanele, se va inlocui tamplaria exterioara, se vor reface spaletii interiori afectati de schimbarea tamplariei, se vor zugravi peretii si tavanele din spatiile comune: holuri si case de scara. Tot din bugetul proiectului mai este prevazuta executarea lucrarilor de refacere a sistemului de colectare a apelor meteorice de pe cladire, deversandu-se in canalizare pluviala si se vor inlocui corpurile de iluminat din spatiile comune.
”Nevoia de implementare a acestui proiect, cu impact la nivelul cresterii eficientei energetice asupra blocurilor de locuinte, porneste de la premisa ca cele mai multe dintre acestea au fost construite cu prefabricate din beton, o tehnologie veche, cu eficienta energetica redusa, la care se adauga si aspectul degradat si deteriorat al fatadelor cu impact estetic negativ asupra comunitatii. Pierderile de energie cauzate de lipsa unor reglementari se traduc pentru luduseni in costuri ridicate pentru asigurarea unui confort minim. Reabilitarea fatadelor acestor blocuri limiteaza pierderile lor, vor sustine un mediu cu emisii mai scazute de CO2 si alaturi de celelalte proiecte pe care le derulam , inclusiv cel de modernizare a parcului, vor contribui la imaginea unui oras mai atragator, atat ca aspect, cat si ca potential” a declarat domnul Moldovan Ioan Cristian, primarul orasului Ludus.
___________________
Mirela Groza,Serviciul Relatii Publice ADR Centru
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.