În 2021 s-au livrat în mediul rural cu 11% mai multe locuinţe decât în 2020.
Lucratul de oriunde şi distanţarea socială impusă de pandemia de COVID-19 au condus la o tendinţă de migraţie a populaţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, cu efecte importante asupra pieţei rezidenţiale. Acest trend va accelera în anii următori, spun consultanţii imobiliari.
Locuinţele care au împânzit localităţile plasate în mediul rural au reluat trendul crescător în 2021, apropiindu-se de nivelul atins în 2009. Astfel, din cele peste 70.000 de locuinţe livrate anul trecut, aproape 29.000 sunt clasificate ca fiind în zone rurale, potrivit datelor de pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică. Faţă de 2020, creşterea este de 11%, în vreme ce livrările din urban au crescut cu mai puţin de 1%.
Aceasta este încă o tendinţă care se conturează în contextul pandemiei, în condiţiile în care mulţi dintre cei care aveau locuinţe în oraşe, în Bucureşti cu precădere, au ales să facă achiziţii în localităţi limitrofe, departe de agitaţia, poluarea, zgomotul şi betoanele din mediul urban. Astfel, au redescoperit viaţa la ţară, posibilitatea de a avea curte şi grădină şi acces permanent la aer curat, mai ales că şi opţiunile de a lucra remote, de oriunde altundeva în afară de birou, au devenit mai populare.
„Dacă în prezent, pentru fiecare locuinţă livrată în oraş sunt livrate două locuinţe în zona metropolitană, în următorii doi ani, pentru fiecare locuinţă din oraş se vor livra trei locuinţe în zona metropolitană“, estima recent Gabriel Blăniţă, associate director Valuation & Advisory Services în cadrul firmei de consultanţă imobiliară Colliers România.
Încă din primul an al pandemiei, 2020, dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii spuneau că oamenii devin din ce în ce mai interesaţi de achiziţia de case decât de apartamente în blocuri, după ce multe firme le-au permis angajaţilor din birouri să lucreze de acasă pe termen nedefinit.
SURSA: zf.ro