Secția de neonatologie a Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Tg Mureș are de curând 2 aparate de măsurat bilirubina transcutanat. Aparatele fac parte din proiectul „Viață pentru Nou Născuți în Mureș” susținut de Fundația Vodafone România in parteneriat cu ACV Asociația Cristi Vasiliu.
Una dintre cele mai grave afecțiuni care pot apărea la copiii născuți prematur, icterul patologic, are șanse ca de astăzi să fie tratată la timp.
„Aparatul poate pare mic, dar importanța lui este foarte mare. Statisticile arata ca pana la 90%, poate chiar 100%, când vorbim de nou-născuți, prezintă icter. Iar icterul este un fenomen fiziologic al perioadei neonatale. In unele situații poate deveni patologic cu riscuri, din păcate, dacă nu este surprins și tratat la timp” a declarat medicul neonatolog Laura Suciu, șef secție Neonatologie la Spitalul Clinic Județean Mureș.
Daca pana acum, medicii, pentru depistarea și monitorizarea icterului, trebuiau să recolteze sânge de mai multe ori pe zi nou-născutului, să il trimită în laborator și să aștepte câteva ore până primeau rezultatele, acum, prin fototerapie rezultatele vor fi obținute în timp real.
„Este vorba de screening non-evaziv. Copiii nu vor mai fi înțepați în vederea determinării valorii bilirubinei. Bilirubinometru oferă posibilitatea de a vedea valorile printr-o masuratoare transcutanată, fără durere, fără înțepături, în timp real. Și ceea ce este cel mai important este că putem monitoriza. Măsurătoarea poate fi repetata ori de câte ori este nevoie în cursul unei zile pentru a putea lua masurile de rigoare în cazul in care constatăm că este nevoie”, a mai explicat Dr. Laura Suciu.
Proiectul ” Viață pentru Nou Născuți în Mureș” vizează dotarea Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean Mureș cu 40 de aparate medicale de înaltă performanță, sistem de telemedicină, grup electrogen și UPS.
Sursa: Asociatia Cristi Vasiliu / ACV