Mai mulți români atacați de urși au câștigat în ultimul an procesele cu Ministerul Mediului, instanțele obligând instituția să le plătească daune. Mărturiile victimelor din dosarele consultate de Libertatea sunt cutremurătoare. Cele mai mari daune pe care ministerul trebuie să le achite sunt pentru o femeie din județul Mureș, care a rămas fără un picior în urma atacului: 137.000 de euro daune morale și materiale și o rentă viageră lunară de 300 de euro.
Printre victimele urșilor se numără și o fetiță de 11 ani din localitatea Răstolița, județul Mureș, care a fost atacată în curtea casei. Se întâmpla pe 25 aprilie 2017. Ramona se juca în curte alături de frații ei când un urs a pătruns în curte. La vederea animalului sălbatic, copila, cuprinsă de spaimă, a început să țipe, moment în care ursul a prins-o cu ghearele în zona spatelui în timp ce ea alerga spre casă. La auzul strigătelor panicate ale fetiței și ale altor copii care se aflau în apropiere, mama fetei a ieșit din casa și, văzând ursul cum îi sfâșia copila, a început să strige după ajutor și a adăpostit ceilalți copii care se mai aflau în preajmă. Un localnic care se afla pe drum a intervenit și a reușit să alunge ursul, care a rămas blocat într-un gard de sârmă, până la sosirea echipajelor de intervenție.
Aflată în stare de șoc și plină de sânge, fetița de 11 ani a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Municipal Reghin. A avut nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale pentru leziunile suferite, însă traumele psihologice au fost cu mult mai mari, ea nerevenindu-și nici până în prezent, având nevoie de consiliere psihologică de lungă durată. Mama fetei a dat în judecată Ministerul Mediului și asociația vânătorilor care avea în gestiune fondul Răstolnița, solicitând 40.000 de euro daune morale.
Într-o primă instanță, la Judecătoria Roman, fetiței de 11 ani i s-au acordat 60.000 de lei daune morale. Sentința a fost contestată atât de familia copilei, dar și de Ministerul Mediului, obligat să achite despăgubirile. La Tribunalul Mureș, judecătorii au dat câștig de cauză fetiței, instanța obligând Ministerul Mediului să-i achite 20.000 de euro daune morale. Decizia a rămas definitivă pe 7 octombrie 2020, când Curtea de Apel Târgu Mureș a respins apelul Ministerului Mediului.
Scalpată de urs în fața soțului
O altă femeie din județul Mureș atacată de urs a câștigat un prim proces cu Ministerul Mediului, care a fost obligat de Judecătoria Reghin, în luna februarie anul curent, să îi achite 70.000 de lei daune morale. Cazul s-a înregistrat în localitatea Ciobotan pe 21 februarie 2015, însă victima s-a adresat mai târziu instanței după ce a constatat că nu poate obține despăgubiri pe cale amiabilă. Femeia se deplasa împreună cu soțul său pentru a vedea dacă au fost tăieri ilegale de arbori pe terenul pe care îl dețin, iar la întoarcere spre casă, aflându-se în fața soțului și a câinelui familiei, a fost atacată de urs.
„M-a prins cu picioarele din față, m-a trântit la pământ, apoi m-a întors cu fața în sus și m-a mușcat de față, după care mi-a aplicat o lovitură cu laba piciorului din față, astfel că mi-a tras scalpul peste față”, a povestit femeia în instanță. Transportată la spital, femeia a avut nevoie de 25-30 de zile de îngrijiri medicale, însă psihic nu a putut trece peste acea traumă care, spune ea, o va urmări toată viața. Decizia Judecătoriei Reghin a fost contestată de Ministerul Mediului, apelul în dosar fiind programat să înceapă pe 9 septembrie. 30.000 de euro pentru doi soți atacați de urs în curte
Tot în județul Mureș, doi soți din localitatea Toaca au fost atacați de urs în timp ce se aflau în curte. S-a întâmplat pe 1 octombrie 2020, în miezul zilei. Bărbatul se afla în curtea casei, unde verifica presiunea pneurilor mașinii cu un compresor mecanic, iar în momentul în care soția sa s-a îndreptat către poarta imobilului pentru a o închide, aceasta a fost surprinsă de un urs, un exemplar masiv, care a pătruns în viteză de pe drumul public în curte. Femeia a țipat, apoi, paralizată de frică, nu a mai putut face nicio mișcare. Deși s-a speriat la rându-i, bărbatul a sărit în ajutorul soției sale, dar a fost lovit și trântit de către urs, apoi mușcat și tăiat cu ghearele timp de câteva minute.
„În momentul respectiv am crezut că voi muri, tot ce îmi doream era ca soția să scape cu viață. La un moment dat, ursul a încetat să mă mai lovească și am reușit să mă adăpostesc sub mașină”, a povestit bărbatul. Între timp, femeia a încercat să se refugieze în garajul aflat lângă casă, dar ursul a mușcat-o de mână, imobilizându-i brațul stâng în afara ușii garajului. Văzând întreaga scenă de sub mașină, bărbatul rănit a ieșit să-și salveze soția, însă ursul l-a înșfăcat din nou, urmând o nouă serie de lovituri. Țipetele de ajutor ale celor doi soți au fost auzite de vecini, care alături de alți localnici au reușit să alunge ursul. Grav răniți, cei doi soți au fost transportați la spital, având nevoie de peste două săptămâni de îngrijiri medicale. La rândul lor, au dat în judecată Ministerul Mediului, iar Judecătoria Reghin a obligat instituția să-i despăgubească pe cei doi soți cu 30.000 de euro. Decizia a fost contestată de minister, apelul urmând a fi judecat în toamnă. Libertatea a solicitat Ministerului Mediului, în urmă cu aproape o lună, o situație cu numărul persoanelor atacate de urs pe teritoriul României în ultimii doi ani, precum și cuantumul total al daunelor pe care instituția a fost obligată de instanțe să le achite victimelor, însă instituția nu a dat curs solicitării.
Citeşte întreaga ştire: „Am crezut că voi muri. Tot ce îmi doream era ca soția să scape cu viață”. Opt oameni și-au povestit în instanță viețile distruse de urși