Mamele mai multor copilaşi s-au mobilizat şi au făcut pachete cu produse cosmetice, de igienă şi cărţi pentru a le oferi în ziua de 8 Martie celor 14 femei aflate în Centrul de Primire şi Asistenţă destinată Victimelor Violenţei Domestice de la Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) din Târgu Mureş.
Iniţiativa a aparţinut unei educatoare de la Grădiniţa AMA Learning din Târgu Mureş, Natalia Lazăr.
„Mămicile copilaşilor din grupa mea au răspuns pozitiv la iniţiativa mea şi le mulţumesc foarte mult. Astfel, s-au pregătit pachete cu produse cosmetice, cărţi şi multe altele şi un mesaj de susţinere, bineînţeles, pentru copilaşii care îşi însoţesc mamele. Administratorul acestei grădiniţe, Alina Oprea, a cumpărat şi jucării. Alături de mămicile lor, copilaşii din grădiniţa noastră au simţit din nou bucuria de a dărui pentru că am mai făcut acţiuni alături de ei şi de părinţii lor. Le-am dedicat activitatea de astăzi şi îi rog să nu uite cât de importante sunt liniştea, grija şi iubirea în familie. Cadourile au ajuns la centrul pentru victimele violenţei domestice din Târgu Mureş, unde momentan se află 14 femei şi 10 copilaşi (…) Le-am rugat pe mămicile care au copii la noi, la creşă, să cumpere cadouri ca şi cum şi-ar cumpăra lor, ceea ce le-ar plăcea lor să primească de 8 martie. Am insistat să fie şi câte o carte şi un mesaj de încurajare”, a declarat, pentru AGERPRES, educatoarea Natalia Lazăr.
Campania Grădiniţei AMA a beneficiat de suportul Andreei Marin, iar între cărţile ajunse la femeile din adăpost s-a regăsit şi cartea vedetei.
„Vocea campaniei noastre a fost completată de Andreea Marin, cea care de-a lungul anilor s-a implicat în astfel de campanii. Mulţumim pentru mesajul de susţinere şi pentru implicare. Ce mă supără pe mine este faptul că numărul victimelor violenţei domestice creşte de la an la an, iar adăposturile sunt prea puţine şi legea, din punctul meu de vedere, este prea blândă (…). Am un mesaj pentru mame: pentru copiii voştri şi pentru voi, nu mai iertaţi prima palmă, fie ea şi psihică. Meritaţi tot ce-i mai bun, respectaţi-vă şi puneţi-vă la adăpost!”, a arătat Natalia Lazăr.
Directorul executiv al Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii, Elena Micheu, a menţionat că programul de asistenţă a violenţei domestice din judeţul Mureş a fost iniţiat în urmă cu 20 de ani, perioadă în care mii de femei abuzate au primit sprijin şi că iniţiativa educatoarei Natalia Lazăr este o „lecţie de bucurie”.
„Suntem emoţionate, suntem încântate şi gândiţi-vă că suntem în postura de a fi vocea victimelor pe care, după cum ştiţi, nu le puteţi întâlni deoarece sunt într-un adăpost cu locaţie secretă. Locaţia nu este cunoscută publicului larg din raţiuni de protecţie şi securitate, dar pot să vă asigur că o să se verse multe lacrimi, astăzi, când o să primească aceste pachete, pentru că până la urmă e o micuţă lecţie de bucurie, de demnitate făcută de femei pentru alte femei. Deci femeile continuă să mişte lumea, să o bucure şi să o schimbe. Aşa că nu pot să spun decât un mare, mare mulţumesc”, a spus Elena Micheu.
Potrivit statisticilor IEESR, în cei 20 de ani de activitate, în jur de 4.000 de femei abuzate au fost adăpostite aici.
„Aş putea spune 3800-4000 de femei au ajuns la noi în 20 de ani. Dar asta nu înseamnă nimic, pentru că noi suntem conştienţi că vedem doar femeile care au cerut ajutor, vedem doar cazurile foarte, foarte grave care ajung la SMURD sau la un post de poliţie. Noi nu vedem cu adevărat acele cinci, şase, 10 femei care stau întotdeauna în spatele unei femei care vorbeşte şi îndrăzneşte să ceară ajutor. Aşa că un gând bun şi pentru ele şi un gând de speranţă şi de a le motiva să aducă schimbarea în viaţa lor e bine-venit, deoarece nimeni şi nimic nu justifică violenţa. Statisticile noastre urmează statisticile naţionale şi internaţionale. Se pare că femeile au nevoie cam de cinci-şase plecări şi întoarceri acasă, episoade de mare violenţă sau de teroare maximă, ca să poată lua o decizie. Şi nu le putem judeca deloc. În cei 20 de ani de activitate am observat că victimele nu doresc să dispară familia, nu doresc să dispară partenerul, victimele doresc doar să dispară violenţa. Şi tocmai de asta se întorc şi dau nenumărate şanse în speranţa că agresorul se va schimba. Dar asta este imposibil. Cineva se poate schimba dacă îşi doreşte asta din tot sufletul. Deci, din afară, nici specialiştii, nici victima nu pot să îşi schimbe agresorul”, a subliniat Elena Micheu.
Teodora Babă, psiholog în cadrul Centrului de Primire şi Asistenţă destinate Victimelor Violenţei Domestice, a arătat că gestul făcut de educatoarele de la grădiniţă şi de mămicile copiilor este emoţionant şi bine-venit.
„Primim acest cadou cu emoţie. E un cadou superb şi foarte bine-venit pentru a se simţi fiecare valoroasă în această zi. Sunt atât de frumos împachetate. Sunt curioasă să văd reacţiile persoanelor care sunt în adăpost în momentul de faţă. (…) E un gest superb şi vă mulţumim frumos pentru iniţiativă. În decursul unui an adăpostim peste 100 de persoane, mămici şi persoane care nu au copii sau mămici cu copii împreună. Adăpostul este acum ocupat la capacitate maximă, mămici împreună cu copilaşii acestora”, a precizat psihologul. AGERPRES