Reghinenii au avut parte de momente emoționante – alături de invitații bibliotecii, Aurora Pețan, autoarea cărții „Sarmisegetusa Regia-redescoperirea cetății”, Victor Socaciu, care a susținut un recital extraordinar de muzică folk și Nicolae Băciuț, cu un recital poetic și evocarea unor personalități ale culturii – cu ocazia Zilei culturii naționale, de 15 ianuarie.
Seara culturală s-a desfășurat la Biblioteca Municipală „Petru Maior” și a debutat cu recitalul poetic susținut de Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene de Cultură Mureș care a rostit din Grigore Vieru, Marin Sorescu, Nichita Stănescu și a vorbit despre ceea ce înseamnă Mihai Eminescu în cultura română.
„Ziua Culturii – în tot spațiul limbii române. Din ce am văzut, acolo unde sunt români viețuitori sărbătoresc deopotrivă Ziua Culturii Române și Ziua lui Eminescu. Nu e o întâmplare sau un lucru nemotivat această coincidență de zile, dar la Reghin întotdeauna această sărbătoare a avut note distincte. Și la această ediție Reghinul, prin Biblioteca „Petru Maior”, își demonstrează condiția de oraș bun conducător de cultură, cum îmi place mie să-l numesc. Așa cum îi stă bine unei zi a culturii, oferta culturală este diversă, este substanțială și reprezentativă. E o ofertă care se ridică la exigențele publicului reghinean, un public exigent, care merită să fie respectat prin acte culturale de ținută. Mă bucur că Reghinul nu doar își păstrează tradiția, dar faptul că eu sunt aici în 15 ianuarie și nu în oricare altă parte din județ e semnul prețuirii și respectului pe care îl port reghinenilor și instituțiilor de cultură din Reghin. Adică, acolo unde simți că actul de cultură este de foarte bună calitate te duci să dai exemplu, să oferi modele de cum ar trebui sărbătorit astfel de momente”, a apreciat Nicolae Băciuț.
Emoții
„Întotdeauna îmi provoacă emoție un eveniment de genul acesta. Bucuria de a auzi din nou versurile lui Mihai Eminescu îmi aduc aminte de emoțiile cu care l-am citit și învățat în timpul școlii. Îmbinarea dintre muzică, poezie și bucuria de a sărbători această zi împreună, ne face poate mai responsabili, mai conștienți. E de datoria noastră să dăm importanță datinilor, originii, valorilor noastre inestimabile, pe care de multe ori nu știm să le apreciem”, a precizat ec. Maria Precup, primarul Reghinului.
Unul din momentele speciale ale evenimentului a fost prezentarea cărții „Sarmisegetusa Regia – redescoperirea cetății” de către autoarea Aurora Pețan.
„Este un moment onorant pentru mine și sunt emoționată. Sunt reghineancă, plecată de foarte mult timp din oraș. Este reîntâlnirea cu marea mea familie, a reghinenilor pe care nu i-am văzut de multă vreme, este și un important moment din cultura română. Această poveste care apare în carte este rodul celui de-al doilea doctorat de-al meu. Este un mister pentru mine că după atâția ani știm atât de puține despre capitala regală a dacilor. E prima carte publicată despre Sarmisegetusa Regia, deși e cercetată de două secole. Poate doar acum a venit momentul să înțelegem câte ceva despre acest fabulos loc”, a precizat autoarea.
Un scurt eseu despre Eminescu…
… a fost prezentat și de către Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș. Tot el a înmânat cinci „diplome de suflet” din partea asociației pentru Maria Precup, Florin Bengean, Vasile Gliga, Sorina Bloj și Nicolae Băciuț.
Seara a fost încheiată de către cantautorul Victor Socaciu. Melodii de suflet precum „Nucul”, „Oameni de zăpadă”, ”Rugăciune”, ”Cântec pentru Charlie Chaplin”, dar și melodia nouă ”Odă prunei” au făcut publicul reghinean să cânte împreună cu el și împreună au creat o atmosferă de neuitat.
„Am foarte multe amintiri legate de Reghin…
… e un oraș unde am venit de multe ori. Am venit pentru că am avut invitații aproape an de an, mă refer la perioada anilor 1980-2000. Am avut șansa să întâlnesc oameni minunați aici, cu care sunt prieten. Unul din prietenii mei apropiați din Reghin este Sorina Bloj, o cantautoare autentică după părerea mea. Prima mea întâlnire cu ea a fost la Galați, eram într-un juriu din care făceau parte mai mulți membri al Cenaclului Flacăra, era și poetul Adrian Păunescu. Fetele de la Ecoul au fost cele mai bune de la acel festival. Am vorbit cu Adrian Păunescu, iar el a decis ca fetele să devină membre al Cenaclului din acea clipă. Îmi este foarte mare dor de acea perioadă, a Cenaclului. Desigur, lucrurile sunt acum amestecate, noi eram foarte tineri atunci… și îți este dor de tinerețe. Dar a fost și cea mai prolifică perioadă din punct de vedere al creației. Am scris multă muzică atunci, am scris și texte, am lansat câteva cântece care au rămas în timp. În acea perioadă toată țara era cuprinsă de mania folkului, tineretul a găsit în Cenaclul Flacăra, în modul în care se exprimau lucrurile acolo, acea libertate de care aveau atâta nevoie. Această oază de libertate alimenta sufletele tinerilor și au reușit să câștige acea libertate în decembrie 1989. În anul 2000 am cunoscut un alt om deosebit din Reghin, domnul Vasile Gliga. Am fost într-un mandat în Parlamentul României, eram și eu deputat de Mureș, de la Târnăveni. Am rămas în relații bune, ne vedem periodic și ne bucurăm că relația noastră de prietenie a rămas neschimbată” povestește Victor Socaciu.
„De 5 ani m-am retras din politică. Am încercat să aduc ceva poate din partea unei pături ai societății românești. Într-un fel am simțit că am luptat cu morile de vânt. Am avut prăbușiri sufletești mari. Nu m-am așteptat să văd lucruri înfiorătoare legate de dragostea care până la urmă ar trebui să ne cheme în acele bănci de la parlament. Acolo, nu toate scaunele sunt puse pe acest fundament. Erau alte interese, jocuri făcute din afară, făcute de indivizi care nu puneau valoarea națională în prim plan. Erau interese personale, interese de grup. Am simțit că locul meu nu este acolo. Pe de altă parte, cred că suntem cu toții vinovați că nu trimitem pe cine trebuie acolo, de multe ori nu ne sunt prezentați oamenii așa cum ar trebui. Poate în timp o să reușim să fim mai selectivi, mai preciși, mai exigenți. Acolo trebuie să ajungă oameni mai degrabă de bună credință, decât oameni competenți. Dacă există bună credință atunci se pot întâmpla doar lucruri pozitive” susține Victor Socaciu.
Florin Bengean
„15 ianuarie, ziua nașterii poetului nepereche, Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, ziua care este și Ziua Culturii Naționale în România a fost sărbătorită cu mare fast la Reghin în cadrul unui evenimentul cultural-științific, dar deopotrivă și cultural-artistic, în care și-au dat mâna instituții care au organizat acest eveniment de mare anvergură, în cadrul căruia au participat oameni de marcă, oameni de cultură, oameni ai locului sau veniți din alte părți care împreună și-au adus rolul și contribuția lor la reușita acestui eveniment. Cu siguranță că acest moment a reprezentat un frumos prinos de cinstire, de respect și de recunoștință adus tuturor marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc, tuturor acelora care de-a lungul anilor, prin faptele lor au creat cultură și s-au dovedit a fi ctitori de cultură românească, făcând daruri culturii române prin lucrările lor memorabile”, a afirmat la sfârșitul evenimentului dr. Florin Bengean, manager interimar al Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei.
Imola GRAMA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.