Al doilea episod din seria călătoriilor lui Alex Dima pe #DrumulCareUnește a ajuns și prin județul Mureș.
De data aceasta, Alex Dima explorează Terra Siculorum și Tera Saxonum. Pe drum descoperă istoria bogată a acestor ținuturi, legată de moștenirea secuilor și a sașilor din Transilvania, care au lăsat tradiții, obiceiuri, vorbe și rețete specifice în aceste zone ale țării. Noi considerăm aceste lucruri ca făcând parte dintr-un patrimoniu cultural valoros, care merită să fie protejat, cunoscut și înțeles. În călătoria lui, Alex s-a intersectat cu numeorși drumeți: ba americani, ba francezi, ba germani, lucru care arată că Via Transilvanica joacă rolul unui ambasador de țară și că reușește să vorbească despre acest patrimoniu într-un mod autentic, sincer. Dar, mai bine vă uitați la film
Via Transilvanica, “drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual, borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției.
Traseul traversează zece județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți și e împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica, Terra Romana. În total, Via Transilvanica parcurge 107 unități administrativ-teritoriale din România, și pune în valoare patrimoniul natural și cultural al fiecărei regiuni.