Ansamblul „Mureșul” pentru a sărbătorit în data de 17 octombrie 2024 – Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial printr-un Flashmob organizat în piața din Dâmbu.
Sursa: Ansamblul Mureșul
𝟏𝟕 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐈𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥
✍️ Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO a fost creată oficial în 2008 și a fost rezultatul Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, semnată la Paris, la 17 octombrie 2003.
✍️ Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură și la univers, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale.
✍️ România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu următoarele elemente: Ritualul Călușului (2008), Doina (2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (2012), Colindatul de ceată bărbătească (2013), Jocul fecioresc (2015), Tehnici de realizare a scoarței (2016), Mărțișorul ( 2017), tradiții de creștere a cailor lipițani (2022) și Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală (2022).
♥️ În Județul Mureș avem 7 păstrători ai patrimoniului cultural imaterial, reprezentanți de seamă care au obținut titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU:
♥️ Rafila Moldovan – rapsod popular din Idicel Pădure, comuna Brâncoveneşti.
✟Rozalia Graur – care a trecut între timp pragul veșniciei, meşter popular din Câmpeniţa, comuna Ceuaşu de Câmpie.
♥️ Margareta Nagy – meşter popular din satul Chendu, comuna Bălăușeri.
♥️Maria Bucin Crişan – rapsod popular din Sânmihaiu de Pădure, comuna Beica de Jos.
♥️Petruț Chirteș – meșter popular din Dulcea, comuna Ibănești
♥️Riza Francisc Vasile – cunosct ca Șandorică din Valea Largă – cântăreț de muzică instrumentală la vioară.
♥️ Mihai Grama – albinărit, Căcuciu, comuna Beica de Jos
Sursa: Centrul Creației Populare