Ministrul Transporturilor şi Unfrastructurii, a declarat vineri, pe şantierul drumului de legătură Oradea – Autostrada Transilvania, o investiţie cu fonduri europene de 29 milioane de euro, că săptămâna viitoare vor avea loc procedurile de recepţie, iar pe 28 martie se va drumul la circulaţia rutieră.
El a menţionat că acest drum vine ca o continuare la Drumul expres Arad-Oradea, ale cărui trei loturi sunt în licitaţie, într-o imagine mai amplă a rutei internaţionale de la Marea Baltică la Marea Egee.
Şoseaua ce leagă Oradea de Autostrada Transilvania (Biharia) are o lungime de 19 kilometri, din care 13 km cu profil de drum expres şi 6 km de drum naţional, cu câte două benzi pe sens şi parapeţi despărţitori. Acest drum face joncţiunea dintre centura municipiului Oradea cu primul tronson, de 5,3 kilometri, realizat din Autostrada Transilvania, de la graniţa cu Ungaria, respectiv Biharia – PTF Borş II. „Ciotul” de autostradă este deschis din anul 2020.
Noua şosea va colecta traficul spre ieşirea şi respectiv intrarea din/în ţară pe DN1 Cluj – Oradea, dar şi de pe DN 76 Deva – Oradea şi DN 79 Arad – Oradea, urmând să fie conectată, de asemenea, inclusiv cu Inelul Rutier Metropolitan (a doua centură a municipiului Oradea), ceea ce va duce la reducerea numărului de vehicule care vor tranzita actuala centură a Oradiei.
Proiectul drumului de legătură a fost lansat de Primăria Oradea în parteneriat cu CNAIR în perioada 2017-2018, în ultimul mandat de primar al lui Ilie Bolojan. Contractul pentru realizarea lucrărilor la Drumul Expres DEx11 a fost semnat cu firma austriacă Strabag în iulie 2021, iar lucrările au început în primăvara anului 2022.
Valoarea contractului este de 545,9 milioane lei, din fondurile UE prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Durata contractului este de 30 de luni (6 luni au fost alocate pentru proiectare şi 24 pentru execuţie). AGERPRES