Perspectiva de evoluție a situației epidemiologice a adus provocarea identificării de noi locuri pentru tratarea bolnavilor confirmați COVID-19, cu simptomatologie moderată din județul Mureș.
Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu Mureș sa implicat încă de la început în lupta împotriva pandemiei, cu toate resursele sale tehnice și umane și a propus autorităților locale transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universității într-o Unitate de Suport Medical COVID-19 de tip modular. Printr-un efort comun al tuturor forțele politice și administrative locale, indiferent de orientările
existente, acest proiect modern a fost realizat într-un timp foarte scurt, iar la începutul săptămânii UMFST Târgu Mureș a predat spre administrare Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș această unitate.
Spitalul de tip modular va lua o parte importantă din presiunea pusă în acest moment pe secțiile de boli infecțioase și spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor Covid-19, urmând să devină operațional în cel mai scurt timp.
Facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2369 mp într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1901,5 mp sunt destinate doar pentru spațiile medicale propriu-zise iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.
Unitatea de Suport Medical COVID-19 dispune de un spațiu de triaj pentru pacienți, 42 de saloane de 1-2 paturi (toate paturile sunt de tip terapie intensivă, monitorizate), cu suprafețe cuprinse între 8-16 mp, cu circuite adaptate, specifice bolilor infecțioase precum și toate spațiile anexe necesare bunei desfășurări a activității în condiții de siguranță. Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la stația centrală precum și celelalte utilități necesare iar o parte dintre ele sunt conectate și la rețeaua de aer comprimat, permițând, la nevoie tratamentul intensiv, inclusiv ventilație mecanică a bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienți, pentru personalul medico-sanitar, pentru
aprovizionarea cu medicamente, hrană și alte materiale precum și pentru eliminarea deșeurilor contaminate.
Realizarea proiectului într-un timp foarte scurt demonstrază că interesul comunității este principala prioritate a decidenților mureșeni și că orașul Târgu Mureș are o mare capacitate de mobilizare și de coagulare a mediului academic, medical, administrativ și socio-economic.
“Prin intermediul acestui proiect a fost creat un model de bună practică medicală, aplicabil în condiții de suprasolicitare a infrastructurii medicale existente, capabil sa fie replicat și în alte locații. Am arătat rolul unificator și de progres pe care trebuie să îl aibă o universitate într-un oraș, viteza de reacție în a anticipa nevoile societății și capacitatea de implicare atât prin
propunerea de soluții cât și prin aplicarea acestora”, susține prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu Mureș.
Universitatea a inițiat și conceput proiectul și a amenajat spațiile din interior și din exterior, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane și spațiile de suport pe care le-a pus la dispoziție gratuit Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a realizat instalațiile de curent electric, oxigen și aer comprimat, a dotat cu echipamente și mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară și s-a organizat pentru asigurarea resursei umane și materiale, el urmând să operaționalizeze această structură medicală.
Direcția de Sănătate Publică a asigurat consultanța și avizele necesare, alături de alte autorități locale și sub coordonarea Instituției Prefectului Mureș, care la rândul ei, a fost liantul proiectului.
“Acest proiect este un semn de normalitate despre cum trebuie să funcționeze lucrurile în județul nostru. Toate instituțiile cu atribuții directe în autorizare s-au implicat pentru a avea funcțional acest spațiu de îndată, având în vedere importanța inițiativei. Am reușit să reunim în jurul acestui proiect oameni din administrație, mediu universitar, reprezentanți ai sistemului medical dar și ai mediului privat”, a declarat Mara Togănel, prefectul județului Mureș.
Consiliul Județean Mureș a asigurat resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului și operaționalizarea acestuia. Resursa umană necesară funcționării spitalului va fi asigurată de instituțiile sanitare din județ, de cadrele didactice ale universității și, dacă va fi nevoie, de
studenții voluntari ai universității. Spitalul Clinic Județean Mureș a contribuit, de asemenea, cu resursa umană de specialitate directă.
Mediul privat s-a implicat intens pentru a asigura un ritm de lucru extrem de alert, având în vedere perioada de execuție.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.