Ziua de 1 Iunie vine cu noi surprize la Zoo Târgu Mureș! Maimuțele au parte de un nou spațiu.
Punctul zoologic din Tîrgu-Mureş infiinţat în anii ’60 prezintă un loc de atracţie pentru populaţia locală şi pentru turişti. La înfiinţare grădina avea o suprafaţa de 600-700 m2, care în 1965 s-a mărit la 20 hectare.
La deschiderea porţilor au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 urşi, 2 mistreţi, 2 fazani şi o căprioară. Acest numar a crescut mult pană in anul 2002 şi astfel în prezent sunt în jur de 500 de animale aparţinând la 80 de specii, atât de fauna locală, cât şi ceea exotică.
În cursul aniilor grădina s-a înbogăţit cu mai multe pavilioane şi ţarcuri, care adăpostesc diferite specii de animale.
Ca primele construcţii putem să menţionăm Pavilionul leilor, care a adăpostit până în prezent aproape toate felinele din grădină, dar în momentul actual va fi „locuit” numai de lei. Dar trebuie să amintim Bârlogul urşilor şi Bârlogul tigrilor, precum şi Grajdul pentru cai şi alte ierbivoare.
Pavilionul Tropical terminat în 1983, această clădire adăposteşte trei subsecţii, cum ar fi acvariile, terariile reptilelor, şi volierele papagalilor. Tot aici se află o mini grădină botanică care dă senzaţia de pădure tropicală, în clădire. Ulterior s-a ataşat voliere externe la clădire, unde „locuiesc” păsări ornamentale.
Pavilionul Primatelor deschis în anul 1990 a devenit singura clădire de acest gen şi mărime în ţară. În pavilion există un hol spaţios şi luminos, acoperit cu sticlă unde sunt amplasate boxele interioare, iar în centrul caruia se afla plante tropicale, care mareste senzatia exotica. Planta dominanta este bananierul, care rodeste neîncetat, fiind o curiozitate dar şi hrana pentru maimute.
În momentul actual grădina este împărţită în cinci sectoare, fiecare sector având îngrijitori specializaţi, în număr de 38, care asigura munca de zi de zi.
Anual Zoo Tîrgu-Mures este vizitată de un număr de 180 000 de vizitatori.
În anul 2004 a fost început modernizarea grădinii, prin schimbarea infrastructurii, adică reţelele de apă, gaz şi electricitate au fost schimbate în totalitate. Iar aleele au fost reasfaltate şi cele mai mici pişcotate.
A fost instalat iluminat public pe toată suprafaţa grădinii.
În fiecare ani a fost construite ţarcuri noi sau au fost îmbunătăţite aţarcurile vech în aşa fel încât să corespunde standardelor europene ale grădinilor zoologice.
În anul 2007 a fost demarat proiectul „Reamenajarea şi modernizarea Grădinii Zoologice din Tîrgu-Mureş”. Acest proiect în valoare de 4,5 milioane de euro cuprinde:
– mărirea suprafeţei grădinii de la 20 ha la 40 ha
– amenajarea unei semirezervaţie de 5 ha pentru urşi şi lupi
– amenajarea unei semirezervaţie pentru ierbivore europene de 10 ha
– construirea unei pavilion pentru feline
– construirea unei pavilion pentru păsări de baltă, cu reamenjarea lacului
– construirea unei pavilion african, pentru adăpostirea girafelor şi elefanţilor, precum şi amenajarea a câte un padoc de 1,5 ha pentru aceste animale.