Deceniul acesta va fi un deceniu al pericolelor, al nesiguranţei şi al războaielor, iar cea mai importantă sarcină este ca Ungaria să rămână în afara războiului şi să nu adopte măsuri economice care să ruineze familiile maghiare, a spus premierul ungar Viktor Orbán, luni, în Parlamentul Ungariei, după ce legislativul l-a reales în funcţia de prim-ministru al ţării.
În discursul său, şeful guvernului de la Budapesta a remarcat că în cei 32 de ani ai istoriei democraţiei maghiare, niciun partid nu a primit atât de multe voturi ca Fidesz-KDNP, astfel că se va strădui din răsputeri să demonstreze că a meritat “acest vot de încredere uriaş, fără precedent în toată Europa”.
Orbán a subliniat că au câştigat alegerile de patru ori la rând, în ciuda crizelor financiare, a pandemiei, a unui val de migranţi şi a ameninţării războiului. O astfel de serie de victorii este neobişnuită în Europa, mai mult decât atât, chiar şi în lumea occidentală mai largă, a adăugat politicianul.
Maghiarii au învăţat că “în vremuri în care există pericole, să tragi în direcţii diferite, să intri în conflicte, să duci lupte interne poate avea consecinţe grave, toate acestea pot însemna declin şi eşec, şi chiar pierderea ţării”, a spus Viktor Orbán. “Luptele interne şi conflictele sunt un lux al vremurilor fericite, de pace”, iar acum “nu trăim astfel de vremuri”, a spus premierul.
Viktor Orbán a explicat că este responsabilitatea principală a premierului să înţeleagă şi să prevadă ce vremuri urmează şi să îi pregătească pe maghiari pentru acestea. “În faţa privirilor noastre se formează imaginea unui deceniu de războaie” şi deşi ar fi bine dacă nu ar fi aşa, “noi trebui să pornim de la realitate, nu de la dorinţele noastre”.
În opinia premierului Ungariei, imaginea deceniului de războaie include şi “valurile de sinucideri din lumea occidentală”. Potrivit acestuia, o astfel de sinucidere este “programul major de modificare a populaţiei europene”, care încearcă să rezolve problemele de declin demografic prin înlocuirea copiilor europeni creştini care lipsesc, cu migranţi, cu adulţi care vin din alte civilizaţii.
A enumerat, aici, şi “nebunia de gen”, care în opinia sa vede omul ca fiind creatorul identităţii sale proprii, inclusiv al identităţii sale sexuale.
Viktor Orbán a rezumat lucrurile astfel: ţara este afectată, concomitent, de probleme economice, de pericolul războiului, de slăbiciunea morală internă a Europei şi de greşelile politice ale Bruxelles-ului.
Premierul a vorbit şi despre faptul că poate vedea semnele spirituale şi fizice ale solidarităţii naţionale renăscute în tot Bazinul Carpatic. Acest lucru este bine nu numai pentru maghiarii care trăiesc în afara graniţelor ţării, ci conferă forţă şi maghiarimii universale, respectiv patriei-mamă. Maghiarii de peste graniţe pot conta pe noi, noi vom continua, neobosiţi, să muncim la realizarea solidarităţii naţionale maghiare, a declarat Orbán.
Despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, premierul maghiar a spus: acesta nici nu ar fi trebuit să izbucnească. În opinia sa, Europa de astăzi nu are mijloace pentru gestionarea conflictului din vecinătate, astfel că, în lipsă de putere şi a unor mijloace, liderii continentului sunt convinşi că sancţiunile pot obliga Rusia să îngenuncheze.
Pe hârtie, acest lucru poate fi posibil, iar o serie de “politicieni de carton” au şi furnizat dovezi teoretice, a spus Viktor Orbán. Totodată a confirmat că în interesul unităţii europene, Ungaria nu va bloca sancţiunile atâta timp cât acestea nu pun în pericol securitatea energetică a ţării.
Viktor Orbán a menţionat, de asemenea, că echipa sa politică şi guvernul său consideră că este “o chestiune de viaţă şi de moarte” ca Ungaria să fie membră a NATO. A subliniat că NATO este o alianţă de apărare şi că nu ar trebui să fie tentată să desfăşoare acţiuni militare ofensive în afara graniţelor statelor sale membre. Nu se poate transforma dintr-o alianţă de apărare, într-o alianţă militară de război, NATO nu este Antanta şi nici nu poate deveni aşa ceva, a spus şeful guvernului de la Budapesta.
Pentru următorul deceniu, cea mai importantă sarcină a Ungariei este să rămână în afara războiului şi să protejeze pacea şi securitatea ţării, a spus Viktor Orbán.
Premierul a explicat: în opinia sa, oricine livrează arme “este, deja, cu un picior în război”.
Revenind la disputele cu Bruxelles şi la subiectul Uniunii Europene, prim-ministrul a declarat că Ungaria este membră a UE şi că are interesul ca asta să rămână aşa şi în următorul deceniu. Totodată a precizat că Ungaria nu va adopta măsuri economice care să ruineze familiile maghiare.
Bruxelles-ul abuzează de puterea sa în fiecare zi şi “vrea să ne forţeze să facem tot felul de lucruri care ne fac rău şi care ne sunt străine”, a spus Orbán.
Premierul a adăugat că în spiritul principiului “trăieşte şi lasă-i pe alţii să trăiască”, Ungaria a făcut o “ofertă de toleranţă” privind migraţia şi problemele de gen, iar mai recent, şi cu privire la embargoul asupra petrolului, însă acestea au fost respinse.
“Noi nu vom renunţa, însă, la protejarea frontierelor, nu vom demola gardul şi nu vom permite migranţilor să intre în ţară, ne vom proteja familiile, nu vom permite accesul în şcoli pentru activiştii de gen, la noi tatăl este bărbat, iar mama este femeie, iar copiii noştri să fie lăsaţi în pace. Depunem eforturi pentru pacea şi siguranţa Ungariei şi nu adoptăm măsuri economice care să ruineze familiile maghiare”, a spus Viktor Orbán.
Potrivit lui Viktor Orbán, Bruxelles-ul încearcă astăzi să suprime suveranitatea statelor membre, inclusiv suveranitatea Ungariei, şi în locul unei Europe a naţiunilor vrea să construiască un nou imperiu european, Statele Unite ale Europei.
În plus, a continuat premierul maghiar, între jumătatea de vest a Europei şi Ungaria, distanţa culturală tot creşte şi aproape că putem vorbi de o înstrăinare. Potrivit politicianului ungar, motivul pentru care se întâmplă asta este că în timp ce Ungaria crede în bazele creştine ale civilizaţiei din Europa şi în statele-naţiune, la Bruxelles aceste idei au fost abandonate.
Pentru noi este important să avem parte de “binecuvântarea bunului Dumnezeu”, să avem o ţară pe care să o iubim şi de care să ne mândrim, să menţinem continuitatea stilului de viaţă maghiar milenar, calitatea maghiară a existenţei în Bazinul Carpatic, pentru noi este important să murim ştiind că urmaşii noştri au o patrie, au ce păstra şi duce mai departe”, a spus Orbán.
Ce căutăm în Uniunea Europeană?, a întrebat premierul. Apoi a răspuns: “căutăm visele noastre”, o comunitate de naţiuni libere şi egale. “Patria patriilor, democraţia democraţiilor”, o Europă care asediază culmile spiritului.
Viktor Orbán a formulat astfel: nu suntem membri ai UE pentru că uniunea este aşa cum este, ci pentru cum ar putea fi, pentru că o astfel de Europă conferă cele mai multe oportunităţi pentru o Ungarie independentă şi liberă.
Şeful guvernului de la Budapesta a confirmat că se doreşte ca Ungaria să fie membră a Uniunii şi în următorul deceniu, unde să lupte cu hotărâre pentru drepturile sale şi să caute aliaţi pentru reînnoirea Uniunii.
Viktor Orbán a vorbit şi despre rezultate şi a spus că perioada 2010-2020 a fost un deceniu al marilor progrese. A arătat, de asemenea, că în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare, Ungaria a depăşit Grecia, şi Portugalia.
Premierul a spus, de asemenea, că în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina, o serie de decizii strategice au devenit mai importante ca niciodată, printre care şi dezvoltarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, care ar putea înlocui rutele de transport ucrainene distruse, sau gazoductul din sud, care ar putea înlocui gazoductele care trec prin Ucraina.
Pot veni şi vremuri ale unei crize de aprovizionare cu energie, iar în aceste vremuri, în siguranţă vor fi cei care îşi pot acoperi propriile nevoi energetice, a subliniat premierul ungar. Aceste lucruri vor deveni posibile cu ajutorul noilor unităţi de la centrala nucleară de la Paks şi al investiţiilor în energia solară, care în opinia premierului sunt de o importanţă crucială din punctul de vedere al securităţii naţionale.
Ţara vinde trei sferturi din produsele sale în Europa, însă cele mai moderne investiţii provin din Orientul Îndepărtat. Această particularitate face ca economia maghiară să fie rezistentă crizelor, a continuat Orbán. Aşa cum ne-am pregătit şi pentru reînnoirea revoluţionară a industriei auto, totodată ţara va deveni în curând un exportator major de acumulatori, şi trebuie menţionat că Ungaria produce de două ori mai multe alimente decât necesarul său propriu, a enumerat premierul.
În deceniul care urmează, principalele argumente în competiţia pentru investiţii vor fi taxele mici, securitatea fizică, rutele rutiere şi feroviare dezvoltate, respectiv stabilitatea politică, capitole la care Ungaria stă bine, a subliniat premierul. Astfel, strategia economică se va baza în continuare pe un nivel ridicat al investiţiilor, a spus Orbán.
Premierul a subliniat că angajamentul noului guvern este acela de a păstra rezultatele cele mai importante chiar şi în timpul crizei europene care se formează acum, şi de a nu renunţa la obiective importante.
“Vom proteja nivelul de ocupare a forţei de muncă, vom păstra sprijinul acordat familiilor, mă angajez să protejăm nivelul pensiilor şi reducerea cheltuielilor cu utilităţile”, a subliniat Viktor Orbán.
În discursul său, şeful guvernului a menţionat şi necesitatea de a face din Bazinul Carpatic – în cooperare cu popoarele şi ţările din regiune – cel mai bun loc din lume. Acest lucru este interesul comun al slovacilor, ucrainenilor, românilor, sârbilor, croaţilor, slovenilor şi al maghiarilor, a spus premierul.
De aceea, noi nu vom răspunde nici pe viitor provocărilor sau încercărilor de divizare, a specificat prim-ministrul. Orbán a asigurat ţările vecine că pot conta pe maghiari şi că Ungaria crede cu tărie în viitorul comun al popoarelor din Bazinul Carpatic.
Potrivit lui Viktor Orbán, Ungariei şi Poloniei li se acordă o atenţie neobişnuită din partea opiniei publice occidentale, deoarece cele două ţări au devenit ultimele bastioane creştine şi conservatoare din lumea occidentală.
Gândim diferit despre lume şi despre viitor faţă de “mainstream-ul liberal, globalist” şi ne construim ţara altfel decât o fac ei. Am putea chiar să avem loc unii de alţii, însă în zilele noastre, Bruxelles-ul luptă pentru exclusivitate. Viktor Orbán a subliniat că împotriva acestui lucru se revoltă Ungaria.
Premierul a adăugat că tot mai mulţi oameni simt că Ungaria reprezintă o insulă a păcii. Dorim să le dăm şi altora speranţă, să le arătăm că viziunea creştină asupra vieţii, patriotismul, politicile naţionale nu sunt trecutul, ci viitorul, a spus Orbán.
În urmă cu treizeci de ani credeam că Europa este viitorul nostru, astăzi credem că noi suntem viitorul Europei, a subliniat Viktor Orbán.
MTI