Premierul a mai afirmat că Ungaria are o solicitare într-o problemă de onoare împotriva celuilalt candidat, Mark Rutte, care, în trecut, în calitate de prim-ministru al Olandei, a vorbit despre excluderea ungurilor din UE şi despre îngenunchierea Ungariei, folosind o retorică similară cu cea a ocupanţilor germani şi a lui Stalin.
„El trebuie să facă ceva cu această situaţie, el cere încrederea Ungariei pentru o astfel de poziţie, aşa că este de aşteptat să vină cu o declaraţie privind acest subiect” – a subliniat Viktor Orbán.
Cealaltă solicitare este una de natură politico-militară: Ungaria doreşte să încheie un acord cu viitorul secretar general prin care să nu participe la operaţiunile NATO împotriva ruşilor din Ucraina, chiar dacă este membră NATO. Potrivit prim-ministrului ungar, din punct de vedere juridic acest acord există deja, dar se aşteaptă ca acesta să fie „declarat acceptabil, prezentabil din punct de vedere politic”.
În ce priveşte relaţiile dintre Ungaria şi China, Viktor Orbán a precizat că Ungaria doreşte să fie prietenă în acelaşi timp chiar şi cu cei care se află în conflict, şi doreşte să întreţină relaţii bune, în acelaşi timp, atât cu Statele Unite ale Americii, cât şi cu China.
Chinezii nu îi înlocuiesc pe ruşi, a subliniat şeful executivului de la Budapesta. Acesta a adăugat că doreşte să intensifice cooperarea cu ruşii în domeniile neafectate de sancţiunile UE.
„Nu facem asta pe ascuns, cum fac unele ţări din Europa de Vest” – a remarcat premierul, adăugând că, în cazul în care o cooperare se bazează pe interesul naţional, aceasta poate fi asumată, iar el şi-o asumă.
Referindu-se la tentativa de asasinat împotriva lui Robert Fico, prim-ministrul a declarat că nu a vorbit personal cu premierul slovac, doar cu oamenii săi, dar nici nu este uşor de discutat telefonic cu Robert Fico, deoarece este unul dintre cei mai precauţi oameni din Europa şi nici măcar nu are telefon personal.
Cu toate acestea, Viktor Orbán a menţionat că este în contact cu colegii săi şi cu familia sa şi caută posibilitatea să-l viziteze, deoarece consideră important să exprime nu doar respectul său personal şi camaraderia, ci şi „urările poporului ungar”.
Acesta a numit relaţia sa cu Robert Fico una specială, descriindu-l pe acesta ca un „politician care a fost antimaghiar şi a devenit suveranist”.
Viktor Orbán a subliniat că există, fără îndoială, un pericol ca un astfel de atentat să se întâmple şi în Ungaria. Referindu-se la comentariile din spaţiul online legate de acest subiect, premierul a explicat că ar trebui luate în considerare reguli clare în acest domeniu, deoarece, în caz contrar, „un atac individual ar putea deveni o practică zilnică”.
În ceea ce priveşte alegerile locale, prim-ministrul a spus că, la fel ca majoritatea locuitorilor Budapestei, şi el poate spune doar lucruri negative despre performanţa primarului general. L-a comparat pe Gergely Karácsony cu acei fotbalişti care „ratează penalty-ul şi apoi dau vina pe încălţăminte sau pe iarbă”. În opinia sa, şi în capitală partidele de guvernământ reprezintă cea mai mare forţă politică, iar în persoana Alexandrei Szentkirályi au găsit liderul Fidesz pe termen lung pentru Budapesta.
Prim-ministrul a recunoscut că, deşi au obţinut rezultate în indicatorii demografici, acum s-au blocat. Cu toate acestea, politicianul a subliniat că nu pune semnul de egalitate între politicile demografice şi politicile familiale, deoarece succesul politicilor familiale nu pot fi măsurate doar prin indicatorii demografici.
Acesta a declarat că guvernul nu doreşte să promoveze „politici demografice bazate pe migraţie”, ci doreşte să rezolve această problemă „în cadrul culturii noastre naţionale şi creştine”.
Potrivit premierului, în acest domeniu nu este de aşteptat o îmbunătăţire continuă, ci una prin impulsuri, şi mulţi lucrează pentru ca guvernul să poată oferi un nou impuls demografic major economiei ungare, de la politicile fiscale la crearea de locuinţe.
Viktor Orbán a avertizat: totuşi, dacă există război, trebuie alocate trei procente din PIB pentru securitate, iar dacă nu, doar două procente, şi multe dintre probleme ar fi rezolvate dacă diferenţa dintre aceste sume ar putea fi alocată pentru familii.
Sursa: MTI