Vila din Lacu Roşu, unde mai mulţi copii veniţi în tabără s-au simţit rău, unii ajungând la spital, a fost închisă temporar, în urma unui control al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita, care a identificat mai multe nereguli.
Potrivit unui comunicat transmis de CJPC Harghita, s-au oprit temporar atât serviciile prestate de unitatea de cazare cât şi blocul alimentar, la faţa locului fiind găsite produse cu termen de valabilitate depăşit, cum ar fi unt, muştar sau condimente, produse păstrate la temperaturi necorespunzătoare, precum cârnaţi, crenvurşti, jumări, mezeluri (acestea fiind congelate) sau cu ambalajul deteriorat, rupte sau găurite de rozătoare.
De asemenea, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au mai găsit şi frigidere neigienizate dar şi cântare care nu aveau buletinele de verificare metrologică.
Pe lângă oprirea temporară a prestării serviciilor la blocul alimentar şi la unitatea de cazare, au fost aplicate şi trei amenzi convenţionale, în valoare de 28.000 lei.
„Unitatea de cazare formată din 18 camere nu are certificat de clasificare eliberat de Ministerul Turismului. CJPC Harghita va repeta controlul la operatorul economic oprit de la funcţionare, pentru verificarea măsurilor dispuse, operatorul urmând să îşi reia activitatea în locaţiile respective după ce remedierea deficienţelor va fi confirmată de echipele de comisari”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, CJPC Harghita precizează că în vila din Lacu Roşu au fost cazaţi 35 de copii împreună cu doi profesori însoţitori, iar a doua zi, după ce au servit masa de mai multe ori la restaurantul unităţii de cazare, au început să se simtă rău, şase dintre ei fiind internaţi la Spitalul din Gheorgheni.
„Tabăra a fost organizată prin intermediul unui operator economic organizator de tabere pentru copii, având sediul social în judeţul Neamţ, acesta fiind prezent în mediul online. A doua zi după ce copii au fost cazaţi la vilă şi după ce aceştia au servit masa de mai multe ori la restaurantul aparţinând vilei, copii au acuzat dureri de cap şi stomac apoi, pe rând, şase copii au fost internaţi în spitalul din Gheorgheni. În data de 24 august toţi copii au fost externaţi. (…) După măsura de închidere temporară a unităţii dispusă de către comisarii CJPC Harghita, tabăra s-a încheiat, încă la momentul controlului unii dintre copii au fost preluaţi de părinţi, iar profesoarele împreună cu toţi copii rămaşi au plecat acasă cu autocarul”, mai precizează sursa citată.
Şi Direcţia de Sănătate Publică Harghita a declanşat o anchetă, imediat după ce a fost informată despre situaţie, prima neregulă constatată, pentru care a fost şi aplicată o amendă, fiind aceea că operatorul turistic nu a păstrat mostre din alimentele pe care le-au mâncat copiii, aşa după cum prevede legea.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a precizat pentru AGERPRES că tabăra era una privată, neanunţată la DSP, drept urmare vila nu a putut fi verificată dinainte, aşa cum se întâmplă în cazul taberelor anunţate la Inspectoratul Şcolar. AGERPRES