Vin vremuri grele pentru mureșenii de pe traseul drumului județean Ungheni – Acățari

Vin vremuri grele pentru mureșenii de pe traseul drumului județean Ungheni – Acățari

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a declarat miercuri într-o conferință de presă că, în următorii ani, descărcarea de pe autostradă se va face în Ungheni, iar traficul “cel puțin se va dubla”, astfel încât localnicii – care deja fac reclamații și dau în judecată pe cei responsabili – vor fi obligați să suporte toate inconvenientele create.

“Pentru noi, una dintre cele mai mari probleme, pe care încercăm să o semnalizăm și la minister este descărcarea de pe autostradă în Ungheni, ce se va întâmpla cu acele mașini care momentan sunt obligate să vină pe drumul județean dintre Ungheni și Acățari. Se încearcă proiectarea unei bretele de descărcare, dar încă nu s-a luat nicio hotărâre, deci practic este un studiu care se realizează în momentul actual și să vedem care variantă va fi considerată eligibilă. Sigur, pentru noi va fi o problemă, deoarece acest drum județean nu e făcut la capacitatea pe care va trebui s-o suporte. Deci, va fi imposibil. Am încercat să îl predăm Drumurilor Naționale, n-au vrut să preia. Deci momentan acest drum județean trece pe lângă case la un metru-doi, în multe situații, și vor fi obligați acei cetățeni care locuiesc în aceste case să suporte acea circulație infernală care se va mări, cel puțin se va dubla, o dată cu predarea acestui tronson de autostradă”, a declarat Peter Ferenc, estimând că, în situația respectivă, acolo se va putea merge doar cu 30 de kilometri la oră.

El a adăugat că a semnalat această problemă majoră Ministerului Transporturilor, căruia tot timpul îi trimite scrisori, iar răspunsul este să aștepte. Potrivit președintelui CJ Mureș, responsabilii de la Drumuri Naționale au refuzat să preia tronsonul respectiv, deși consilierii județeni din Mureș au votat predarea lui în 2014, motivând că se caută alte soluții, adică legătura de descărcare Ungheni – Acățari să se facă pe un alt traseu, alternativ.

Peter Ferenc a arătat că din bugetul CJ Mureș trebuie să se aloce în fiecare an circa 2 milioane de lei pe an pentru cei 10 kilometri de asfalt de pe tronsonul în cauză, în afară de sumele pe care le presupun efectuarea de plombări și întreținerea șanțurilor, și că e nevoie de astfel de intervenții tot timpul, întrucât, dacă se formează o groapă, “din cauza circulației infernale, într-o săptămână, ajunge la jumătate de metru adâncime, pentru că efectiv camioanele scot (materialul), se umple cu apă, se înmoaie solul care este dedesubt și este scos din cauza circulației de camioane mari”.

“Indiferent ce lucrări se execută, va fi greu să reziste. (..) Vor fi probleme și pentru Târgu Mureș, până se va face tronsonul până la Metro, sau pentru cei de la Ungheni – Cristești, și pe o porțiune chiar intersecția aceea din față de la Promenada Mall va fi cred că infernal. Până nu vor fi terminate aceste legături, vom avea greutăți”, a mai arătat președintele CJ Mureș, precizând că se referă atât la faptul că șoferii stau ore întregi în aceste zone, cât și la accidententele care se produc frecvent.

Potrivit aceluiași, la acest moment, sunt o mulțime de probleme și cu sensurile giratorii. El a precizat că la Acățari, unde s-a ales soluția semaforizării, localnici sunt nemulțumiți de soluția aleasă, deși “altfel era nevoie de două sensuri giratorii, iar specialiștii de la Drumuri Naționale au spus că nu se poate așa ceva”.

“La intersecția de la Bălăușeri, neapărat ar trebui un sens giratoriu, pentru că ieșirea de pe drumul județean dinspre Târnăveni, e aproape imposibilă fără să creezi situații de accidente”, a mai arătat Peter Ferenc.