Preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Vincze Lorant, a declarat joi, la finalul conferinţei „Comunităţile maghiare minoritare: probleme şi oportunităţi” de la Târgu Mureş, că prin participarea la eveniment a raportorului special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind drepturile minorităţilor, Fernand de Varennes, a avut ocazia să informeze direct ONU cu privire la problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România.
„Din punctul nostru de vedere, această vizită a fost importantă pentru că a oferit şansa să informăm direct ONU şi pe domnul raportor special despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România şi despre situaţia sa, în general. Noi am identificat trei domenii majore unde sunt lacune în aplicarea legilor în România, primul domeniu fiind cel al restituirii proprietăţilor bisericilor maghiare – în acest sens am avut o întâlnire inclusiv cu episcopii bisericilor istorice maghiare din Transilvania. A doua tematică, cea dezbătută şi la conferinţă, utilizarea limbii materne în administraţia publică iar al treilea domeniu a fost cel al educaţiei şi astfel, această întâlnire, de azi, de la Târgu Mureş a fost dedicată exclusiv acestei tematici, cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ din educaţia publică şi cea a universităţilor”, a declarat Vincze Lorant, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele FUEN a arătat că, la sfârşitul celor două zile petrecute la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, raportorul special al ONU privind drepturile minorităţilor, Fernand de Varennes, a primit foarte multe informaţii. „Informaţii din care ne aşteptăm, desigur, ca pe viitor, în activitatea sa de raportor special, în documentele care se pregătesc la nivelul Consiliul Drepturilor Omului al ONU, să apară şi cele semnalate de noi în decursul acestor zile”, a adăugat Vincze Lorant.
Senatorul UDMR Novak Csaba Zoltan a spus că, prin tema aleasă, conferinţa „Comunităţile maghiare minoritare: probleme şi oportunităţi” are o dublă menire, să ofere o prezentare generală a situaţiei comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, întrucât au fost prezenţi reprezentanţii comunităţilor din Serbia, Ucraina şi din Slovacia şi, de asemenea, să prezinte practici în utilizarea limbii în administraţia publică. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.