Europarlamentarul mureșean Vincze Loránt a fost reales, cu doar 5 voturi împotrivă, în urmă cu câteva zile, președinte al federației europene de apărare a drepturilor minorităților FUEN, organizație care a strâns în anii trecuți 1,2 milioane de semnături pentru inițiativa cetățenească Minority SafePack.
Potrivit anunțului făcut de Vincze vineri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, noul său mandat în fruntea FUEN are o perioadă de 3 ani, acesta declarând că, în premieră organizația va avea, pe lângă instrumentul de activism civic, și mandatul său politic, ca europarlamentar ales. Vincze a susținut că va vota inițiativa Minority SafePack, în momentul în care eventual va ajunge pe masa Parlamentului European și că nu crede că ar fi vreo incompatibilitate între cele 2 ipostaze. ”Cred că vor fi rezultate vizibile în acest mandat, în următorii ani”, a spus el.
Totodată, FUEN a lansat, la 70 de ani de la înființare, un nou instrument, Minority Monitor, o platformă unde se vor putea semnala cazuri de discriminare și de încălcare a drepturilor minorităților, care să fie trimise mai departe organismelor europene și internaționale, aceasta urmând să constituie și o bază de date ”care să arate care e situația minorităților în Europa”, a arătat el.
Referitor la Minority SafePack, Vincze a precizat că va depune semnăturile strânse pe masa Comisiei Europene până la sfârșitul anului și că ar fi important și ca noul președinte al Parlamentului European să fie un om care să cunoască problematica minorităților.
Post de comisar european pentru diversitate lingvistică?
Europarlamentarul mureșean Vincze Lorant a declarat, în prima sa conferință de presă susținută la Târgu Mureș după alegeri, că organizațiile minorităților din Parlamentul European vor susține crearea unui post de comisar european ”pentru diversitate lingvistică și culturală”
Vincze a arătat că el crede că influența României în UE ar crește dacă ar exista un consens între partidele românești cu reprezentare la Bruxelles pe temele majore, printre care a enumerat fondurile structurale, politica agricolă comună, investițiile majore, aderarea la Spațiul Schengen, dar și drepturile minorităților. El a susținut că ar trebui ca, în prealabil, în România să existe un ”pact interetnic” între majoritate și minoritate.
Vincze a punctat că este sigur că interesele României și Ungariei ”converg, mai degrabă”, dar că, dacă vor exista puncte divergente, cum ar fi drepturile minorităților, el reprezintă la Bruxelles comunitatea maghiară din România. Chestionat cu privire la faptul că a primit voturi și de la români, acesta a arătat că circumscripția lui e Transilvania, dar a primit invitații de a merge și la Constanța sau Suceava. (E.G.)