Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a inclus, firesc şi necesar, o zi împotriva violenţei în familie. Trebuie să vorbim despre asta, să nu ne prefacem că nu există, să nu o considerăm ceva normal. Datorăm asta generaţiilor viitoare. Din aceste considerente, implicarea copiilor, a tinerilor în activităţile de marcare a acestei zile este deosebit de importantă.
Pentru că e important să organizăm activităţi pe întreg teritoriul judeţului, a fost ales Oraşul Luduş pentru marcarea zilei împotriva violenţei în familie, cu atât mai mult cu cât există atât de multă deschidere din partea autorităţilor locale şi comunităţii în ansamblu, cu accent pe unităţile de învăţământ.
Aşadar, cu sprijinul poliţiştilor din Luduş, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a organizat mai multe activităţi. Desigur, au fost alături parteneri, fie Comisia de monitorizare a activităţii preventive (Poliţie, Jandarmi, ANITP), fie furnizorii de servicii – Centrul de prevenire a violenţei în familie Tg-Mureş şi Salvaţi Copiii Mureş.
ACTIVITĂŢI ÎN ŞCOALĂ
O echipă pluridisciplinară a susţinut activităţi cu 3 grupuri de elevi de clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială „I. Vlăduţiu”, după ce, în prealabil, cu directorul unităţii, s-a derulat o întâlnire de lucru privind serviciile existente şi importanţa implicării şi reacţiei cadrelor didactice în cazul abuzurilor asupra copiilor. Deschiderea echipei manageriale a şcolii şi interesul copiilor pentru tematica dezbătută, împreună cu poliţişti şi psihologi, au avut un rol deosebit în transmiterea mesajului zilei : VIOLENŢA ÎN FAMILIE NE PRIVEŞTE PE TOŢI!
IMPLICAREA ELEVILOR. PANCARTE ŞI MESAJE ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI.
Elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Luduş s-au deplasat spre punctul de informare cu pancarte având mesaje împotriva violenţei, transmiţând astfel mesajul lor comunităţii. În discuţiile cu poliţiştii, accentul a fost pus pe ceea ce poate face fiecare dintre noi în lupta cu violenţa, dar şi pe prevenirea plecărilor de la domiciliu ale copiilor/adolescenţilor, deseori din această cauză.
STAND ÎN ZONA CENTRALĂ
În centrul oraşului, a fost amenajat un stand, unde poliţişti şi parteneri au stat de vorbă cu oamenii, au distribuit materiale referitoare la servicii, ….au încercat să transmită tuturor mesajul nonviolenţei.
Surpriza zilei a fost „rama facebook” cu care doritorii au putut să îşi facă fotografii, exprimându-şi astfel dezaprobarea faţă de agresivitate, în special în familie.
IMPLICAREA ELEVILOR ÎN DISEMINAREA INFORMAŢIILOR. CONTRIBUŢIA COMUNITĂŢII
Elevi mai mici şi mai mari de la şcoala „I. Vlăduţiu” au fost prezenţi la stand nu doar pentru a afla lucruri noi, ci şi pentru a ajuta în distribuirea materialelor de informare.
De altfel, comunitatea s-a implicat activ: fie prin invitaţia adresată copiilor de a distribui materiale în instituţiile din zonă, împreună cu mesajul lor, fie prin prezenţa în studioul Radio Transilvania, fie prin deschiderea în a distribui materiale de către vânzătoare, în magazine. Sunt doar câteva exemple de gesturi simple, care pot aduce schimbări în bine pentru generaţiile următoare!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.