Campanie de informare / conştientizare asupra fenomenului violenţei în familie
La finalul anului 2017, pentru integrarea şi eficientizarea activităţilor preventive, a intrat în vigoare Ordinul nr. 119/2017 privind organizarea activităţilor cu caracter preventiv în domeniul ordinii şi siguranţei publice desfăşurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Conform acestuia, la nivel naţional se înfiinţează Consiliul de Monitorizare a Activităţii Preventive, iar la nivel judeţean Comisia de monitorizare a activităţii preventive (CMAP), organism fără personalitate juridică, ce are rol de a asigura monitorizarea şi integrarea acţiunilor preventive desfăşurate de către structurile M.A.I..
Comisia este constituită din inspectorii şefi şi responsabilii de activitatea de prevenire din Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie, precum şi coordonatorii centrelor locale ale ANA şi ANITP.
Unul dintre demersurile CMAP Mureş este Campania de informare şi sensibilizare a comunităţii – „VIOLENŢA ÎN FAMILIE NE PRIVEŞTE PE TOŢI!”.
Violenţa în familie, prevenirea acestui fenomen, constituie una dintre priorităţile Poliţiei Române şi nu numai. Încă un subiect delicat şi parţial ascuns, violenţa intrafamilială presupune o complexitate a abordării. Atât statistica locală, cât şi cea naţională sau internaţională, relevă faptul că majoritatea victimelor sunt femei. Motivele pentru care victimele nu iau atitudine sunt diverse, printre ele numărându-se şi necunoaşterea alternativelor, a serviciilor existente, precum şi toleranţa crescută a comunităţii la astfel de fapte.
Odată cu constituirea Comisiei conform OMAI nr. 119/2017, apare o posibilitate în plus în ceea ce priveşte abordarea acestui fenomen. O campanie comună, ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra formelor de manifestare a violenţei ca o încălcare a drepturilor omului şi vizează atât informarea angajaţilor MAI, cât şi a cetăţenilor, în special a femeilor. Pe de o parte este necesară informarea din perspectiva prevenirii victimizării, iar pe de altă parte, la fel de important, din perspectiva reacţiei opiniei publice.
Scopul campaniei este de sensibilizare şi conştientizare a comunităţii mureşene privind violenţa în familie şi consecinţele acesteia. Chiar dacă violenţa rămâne de cele mai multe ori ascunsă, impactul este devastator nu doar asupra victimelor, ci şi asupra altor membri ai familiei, asupra prietenilor, asupra societăţii. Ne dorim ca lumea să vorbească despre existenţa violenţei şi despre nevoia de a reacţiona, de a nu accepta violenţa ca fiind ceva normal. De asemenea, ne dorim să readucem în atenţia comunităţii serviciile existente.
Sloganul campaniei este „VIOLENŢA ÎN FAMILIE NE PRIVEŞTE PE TOŢI!”, tocmai pentru a sublinia rolul fiecăruia dintre noi – ca instituţie şi ca cetăţean, în lupta cu acest fenomen larg răspândit, ce are consecinţe complexe.
Partenerii principali în acest demers sunt specialiştii în domeniu, respectiv furnizorii de servicii: IEESR – Centrul de prevenire a violenţei în familie Tg-Mureş şi Fundaţia Veritas Sighişoara, însă mass media şi mai ales cetăţenii judeţului au un rol esenţial.
Activităţile au debutat cu personalul instituţiilor membre, reamintinu-se modul optim de abordare a acestui gen de fapte, la întâlnirea cu poliţiştii din mediul rural participând şi un specialist în consilierea victimelor.
Vor urma activităţi în şcoli, în comunitate, pentru a sublinia importanţa implicării fiecăruia dintre noi în lupta cu acest fenomen cu consecinţe atât de complexe! Vă aşteptăm alături de noi!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.