Un alt studiu recent care a inclus 11.321 de persoane din 14 țări a demonstrat că suplimentarea cu vitamina D a scăzut riscul de infecții respiratorii acute atât la cei care au avut un nivel deficitar și adecvat de vitamina D. În general, studiul a arătat că suplimentele cu vitamina D au redus riscul de a dezvolta cu 12% de a dezvolta infectii respiratorii. Efectul protector a fost cel mai puternic la cei cu niveluri scăzute de vitamina D.
Mai mult, analiza a constatat că suplimentele de vitamina D au fost cele mai eficiente în protejarea împotriva infectiilor respiratorii atunci când sunt administrate zilnic sau săptămânal în doze mici și mai puțin eficiente atunci când sunt luate în doze mai mari, la distanță mare.
De asemenea, s-a demonstrat că suplimentele cu vitamina D reduc mortalitatea la adulții în vârstă, care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta boli respiratorii, cum ar fi COVID-19.
Mai mult, deficitul de vitamina D este cunoscut pentru a îmbunătăți un proces cunoscut sub numele de „furtuna de citokine”. Citokinele sunt proteine care fac parte integrantă din sistemul imunitar. Acestea pot avea atât efecte pro-inflamatorii, cât și antiinflamatorii și pot juca roluri importante, ajutând la protejarea împotriva infecțiilor și a bolilor. Cu toate acestea, citokinele pot induce, de asemenea, leziuni tisulare în anumite circumstanțe.
O furtună de citokine se referă la eliberarea necontrolată de citokine pro-inflamatorii care are loc ca răspuns la infecție sau la alți factori. Această eliberare excesivă și neregulată de citokine duce la deteriorarea severă a țesuturilor și îmbunătățește progresia și severitatea bolii. De fapt, este o cauză majoră a insuficienței multiple a organelor și a sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), precum și un factor important în progresia și severitatea COVID-19.
De exemplu, s-a demonstrat că pacienții cu cazuri severe de COVID-19 eliberează un număr mare de citokine, în special interleukina-1 (IL-1) și interleukina-6 (IL-6) (19).
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu funcția imunitară redusă și poate spori furtuna de citokine.
Ca atare, cercetătorii postulează că un deficit de vitamina D poate crește riscul de complicații severe ale COVID-19, precum și că suplimentarea cu vitamina D poate reduce complicațiile legate de furtunile de citokine și inflamația necontrolată la persoanele cu COVID-19.
În prezent, mai multe studii clinice investighează efectele suplimentării cu vitamina D (la doze de până la 200.000 UI) la persoanele cu COVID-19. Deși cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare, este important să înțelegem că administrarea suplimentară de vitamina D singură nu vă poate proteja de dezvoltarea COVID-19. Cu toate acestea, a fi deficitar în vitamina D vă poate crește susceptibilitatea la infecții generale și boli prin afectarea funcției imune. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, dat fiind faptul că mulți oameni sunt deficienți în vitamina D, în special persoanele în vârstă, care sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta complicații grave legate de COVID-19. Din aceste motive, este o idee bună ca medicul dumneavoastră să vă testeze nivelurile de vitamina D pentru a determina dacă aveți un deficit în acest nutrient important. Acest lucru este deosebit de important în lunile de iarnă. În funcție de nivelul sanguin, suplimentarea cu 1.000-4.000 UI de vitamina D pe zi este de obicei suficientă pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei cu niveluri scăzute din sânge vor necesita adesea doze mult mai mari pentru a-și crește nivelul la un interval optim.
Deși recomandările cu privire la ceea ce constituie un nivel optim de vitamina D variază, majoritatea experților sunt de acord că nivelurile optime de vitamina D se situează între 30-60 ng / mL (75-150 nmol / L).