Catolici, dar și ortodocși, din România, Ungaria, Polonia și chiar Ucraina sunt așteptați să participe la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc din acest an, când are loc vizita Papei Francisc, “un eveniment istoric și spiritual” care, după cum spun organizatorii, este așteptat de foarte mulți ani și la care se estimează că numărul pelerinilor s-ar putea dubla față de edițiile precedente.
Orsolya Csata, șeful Biroului de presă al Consiliului Județean Harghita și membru în comisia de organizare a vizitei Papei, afirmă că deja se vehiculează foarte multe numere, legate de numărul pelerinilor care vor fi prezenți, ajungându-se chiar și la 500.000. În jurul locului unde va oficia Papa – un altar în aer liber situat în șaua dintre Șumuleu Mare și Șumuleu Mic, la care se ajunge parcurgând pe jos “Calea Sfintei Cruci” – pot intra 320.000 de oameni. Organizatorii au decis să profite de moment, prelungindu-l până la Rusalii, astfel că între 31 mai și 9 iunie au pregătit și alte festivități, incluzând Zilele județului Harghita.
“Sunt mai multe numere. Deci s-a numărat că la loc, chiar la locul unde vine Papa, sunt 320.000 de locuri, unde încap 320.000 de oameni. Dar se spune că vor ajunge 500.000 de oameni în tot orașul, așa se aude. De peste tot. Am auzit că vin și din Polonia chiar și din Ucraina și din Ungaria și din țară. Și catolici, dar și ortodocși, sunt interesați, îi așteptăm. Se va traduce și în română și în engleză slujba Papei, am dori să fie tradusă și în poloneză și în italiană. Pe visitharghita.ro și pe aplicație va fi live în limba maghiară și în limba română și în limba engleză. Încă nu se cunoaște programul, dar vor fi mai multe evenimente și cu spectacole, cu concerte, deci dorim să organizăm o festivitate de 10 zile, între vizita Papei și Rusalii”, a spus Orsolya Csata.
Programul exact al vizitei Papei nu se cunoaște încă, dar ar urma să fie comunicat oficial în preajma sărbătorilor de Paște. Pentru a participa la acest eveniment, în 1 iunie, când Papa Francisc va poposi, conform organizatorilor, circa 5 ore la Șumuleu Ciuc, pelerinii trebuie să se înscrie în prealabil, online, pe pontifex.ro – site care s-a deschis în 1 martie – în timp ce jurnaliștii vor putea obține acreditări de la Administrația Prezidențială, fiind vorba de vizita unui șef de stat (Suveranul Pontif este conducătorul statului Vatican).
Istoria ansamblului de la Șumuleu Ciuc, dedicat Fecioarei Maria, începe cu călugării franciscani, prezenți în bazinul Ciucului încă din secolul XIV. Biserica adăpostește cea mai mare statuie votivă din lume, de 2,27 metri, datând de la începutul secolului XVI, înfățișând-o pe Fecioara Maria scăldată în raze de soare, cu pruncul în brațe – despre care se crede că ar fi făcătoare de minuni – și străjuită de statuile Sfântului Ladislau și Sfântului Ștefan. Înăuntrul bisericii se regăsesc altare dedicate mai multor sfinți, între care și cel al Sfântului Fracisc de Assisi. A fost ridicată la rangul de Basilica Minor în 1948, de Papa Pius al XII-lea.
Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu, permis de Papa Eugeniu al IV-lea în 1444 printr-o bulă papală, s-a practicat foarte mult timp aici, neîntrerupt. Interzis de autoritățile comuniste, fenomenul a luat amploare imediat după Revoluție.
Și, pentru că vizita Papei va constitui probabil cel mai important eveniment al anului în zonă, sâmbătă, la sărbătoarea Fărșangului, când s-a “înmormat” iarna – un obicei, care spun etnografii, datează de pe vremea păgânilor – la carnavalul măștilor de la Sândominic, Harghita, a fost prezent și “Papa”, însoțit de 4 “cardinali”, ocazie cu care a și “predicat” la o răspântie (vezi foto).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.