Obiectivul şi sarcina noastră este de a amplifica vocea Uniunii Europene şi de a spori influenţa acesteia, a declarat preşedintele ungar Katalin Novák, miercuri, la Bucureşti, la conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele român Klaus Iohannis.
Întrebat de presă, şeful de stat din Ungaria a explicat că în acest sens, cele două state sunt pregătite să acţioneze împreună. “Este nevoie de decizii comune bune”, a subliniat Novák.
Preşedintele maghiar a relatat că printre subiectele discuţiei cu preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au numărat şi unele ca aderarea României la spaţiul Schengen, problemele energetice şi dependenţa energetică, situaţia maghiarilor care trăiesc în România şi sprijinul acordat refugiaţilor din războiul din Ucraina. Katalin Novák a subliniat că are încredere într-o relaţie pragmatică, bună şi modernă dintre România şi Ungaria.
Katalin Novák a amintit că se împlinesc 12 ani de la ultima vizită oficială a unui şef de stat ungar la Bucureşti, şi că astfel, vizita sa deschide un nou capitol în cooperarea dintre cele două ţări.
Preşedintele maghiar a adăugat că întrucât Ungaria şi România sunt state vecine, este necesar ca relaţiile să funcţioneze bine, iar în viitor vor fi depuse eforturi în acest sens. Cei doi şefi de stat au convenit, de asemenea, că doresc să reducă tensiunile existente, şi nu să le sporească.
În ceea ce priveşte dependenţa energetică, Novák a subliniat că situaţia Ungariei este şi mai dificilă, vulnerabilitatea sa este şi mai mare decât în cazul României, întrucât nu are un port maritim sau o frontieră maritimă. În viitor, Ungaria vrea să îşi reducă dependenţa energetică şi vrea să obţină suveranitate energetică, a spus preşedintele maghiar.
“Lucrăm la asta, suntem bucuroşi să observăm şi să susţinem orice iniţiativă care creşte posibilitatea diversificării energetice şi a independenţei faţă de sursele energetice ruseşti. Mizăm pe România şi în acest sens”, a arătat Katalin Novák.
Preşedintele Ungariei a relatat că s-a vorbit şi despre interesul comun ca între Ungaria şi Uniunea Europeană să se ajungă la un acord cu privire la resursele financiare la care ţara are dreptul, respectiv despre necesitatea unui astfel de acord şi în privinţa Poloniei.
Este în interesul Europei ca atât Ungaria, cât şi Polonia să primească din partea Uniunii Europene fondurile la care are dreptul, deoarece acest lucru este necesar şi pentru a creşte independenţa energetică a celor două ţări.
În legătură cu războiul din Ucraina, Novák a subliniat că peste 900 000 de refugiaţi au ajuns în Ungaria, iar ajutorarea acestora este în curs de desfăşurare, la fel ca în România.
Despre maghiarii care trăiesc în România, şeful de stat maghiar a explicat că este un interes comun ca drepturile minorităţii maghiare să fie protejate, şi este îmbucurător că, prin faptul că UDMR face parte din Guvernul României, reprezentarea intereselor maghiarilor din Transilvania este asigurată la cel mai înalt nivel.
Ca parte a programului oficial, şeful de stat maghiar va vizita în continuare Calvineum, Biserica Reformată (Calvinistă) din Bucureşti. În Parlamentul României, Katalin Novák va avea o întrevedere cu Alina-Ştefania Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului şi cu Ion-Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, iar la Guvernul României, cu prim-ministrul român Nicolae-Ionel Ciucă şi cu vicepremierul Hunor Kelemen.
MTI