„Votăm Unirea Republicii Moldova cu România”

„Votăm Unirea Republicii Moldova cu România”

 

Duminică, 25 martie, la Chișinău a avut loc Marea Adunare Centenară, al cărui obiectiv a fost Unirea Republicii Moldova cu România. La Adunare au participat peste 100.000 de manifestanți.

M-a impresionat numărul mare de manifestanți, care amintește de manifestațiile de acum 100 de ani în favoarea Unirii, în special de cea de la Alba Iulia. Totodată, Marea Adunare Centenară a demonstrat că Unirea nu este ceva utopic, că Unirea se mai poate realiza, încă o dată, căci voință încă este. Așa cum au spus și cei prezenți la manifestație, acum 100 de ani, Unirea părea un lucru imposibil – de ce, în prezent, Unirea nu ar mai fi realizabilă?

Mă miră foarte mult atitudinea președintelui Moldovei, care pare să reprezinte interesele altor puteri și care s-a referit la cei peste 100.000 de români prezenți la Chișinău ca fiind „un grup nesemnificativ de naivi și profitori”.

Se pare că președintele este la fel de român pe cât îl arată numele său.

Într-adevăr, așa cum spuneau unii participanți la Marea Adunare de la Chișinău, e regretabil că românii sunt singurii care încă mai trăiesc după principiile introduse de Stalin și Hitler, principii care au dus la includerea României în sfera de influență a URSS și la dezlipirea Basarabiei de România. Iată că încă, această influență a liderului sovietic se manifestă în plan concret prin existența celor două state românești. Dacă, în alte cazuri, de exemplu Germania, consecințele comunismului sovietic au fost șterse odată cu căderea comunismului, Germania reunificându-se, în cazul României încă acest lucru nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, unii încă au tupeul să ne explice de ce unirea nu este benefică sau de ce unirea nu este corectă!

La Chișinău a fost votată și o Proclamație pentru Unire care prevede mai multe evenimente dedicate Unirii, inclusiv o întâlnire pe 1 iulie 2018 la Alba Iulia „pentru a reaprinde flacăra Unirii”.

Proclamația se încheie cu decizia: „Votăm astăzi Unirea R. Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna! Așa să ne ajute Dumnezeu”.

Poate anul centenarului va fi și anul redeșteptării românilor care își vor da seama că dezbinarea nu e o strategie pentru propria prosperitate, ci o strategie pentru alții prin care putem fi dominați mai ușor. „Divide et impera” e una dintre cele mai vechi strategii. În ultimele decenii a fost aplicată cu mare succes și asupra poporului român. Dezbinați suntem. Iar cuceriți sau stăpâniți, de asemenea (trebuie să ne gândim cui aparține un mare procent dintre fabricile și terenurile din România). Anul centenarului a început cu adevărat la Chișinău…

 

Titi Dălălău