Inamicii scaderii in greutate
#1. Sedentarismul – peste 1/3 dintre romani sunt supraponderali, iar statisticile sunt ingrijoratoare. Viata noastra s-a simplicat mult, În secolul vitezei, sedentarismul este mai periculos ca niciodată. Tehnologia modernă ne permite să rezolvăm multe probleme direct de pe laptop, tabletă sau telefon mobil, economisind astfel timp. Acum nu mai este necesar să ne deplasăm pentru plata facturilor, cumpărături, etc. Economisim timp, dar nu mai facem mișcare. Ne petrecem cea mai mare parte a zilei pe scaun, fie în mijloace de transport, fie la birou și nu ne dăm seama cât de periculos este asta pentru sănătate, conducand în timp şi la un tonus muscular scăzut, si probleme sănătate.
In permanenta aud – nu am timp sa merg sa ma antrenez, sau sa merg la aerobic, mi-e greu sa ma mobilizez – atunci faceti exercitii acasa! DA! In timp ce va uitati la emisiunea/serialul favorit/a, puteti face exercitii si astfel va cresteti rata metabolismului bazal, ardeti mai multe calorii si veti slabi mult mai usor!
Luati atitundine! Optati sa mergeti la job cu bicicleta, parcati mai departe astfel sa mergeti pe jos 10 minute; sau alegeti sa parcurgeti distanta pana la munca pe jos; iesiti la plimbare; mergeti in vizita la rude pe jos, mergeti la cumpararuri pe jos si daca aveti bagaje, rugati sa vina dupa dumneavoastra sau luati un taxi.
#2 Portiile – mancam prea mult! Mancam mult prea mult! Ceea ce nu consumam se depune pe ici, pe colo.
In concluzie, mancati portii corespunzatoare varstei si activitatii fizice depuse; si nu uitati 2/4 din farfurie zilnica sa fie fructe si legume bogate in minerale, vitamine, fibre, 1/3 glucide si amidonoase in special integrale, bogate in complex de B – uri (vitamine) si 1/3 proteine de inalta calitate animale sau vegetale, pentru refarea tesutului muscular si adaugati langa 1 portie de lactate – 1 pahar de lapte, ½ cutie de branza (200g).
#3 Mancatul emotional – Multe persoane folosesc mâncarea drept “pansament pentru suflet” şi o utilizează ca si sursă de confort, pentru a alunga plictiseala, singuratatea, stresul sau o folosesc pe post de recompensa. Mâncăm emotional atunci când suntem tensionati, luam o pauză de la birou, când ne uitam la un film sau ne recompensam după o zi dificilă, chiar dacă nu ne este foame.
Mănâncati doar când ne este foame şi evitati să faceti altceva în timpul acesta. Totodată, învaţati să distingi foamea de alte nevoi cum ar fi cele emoţionale sau setea.
Motivatia de a slăbi este diferită în funcţie de fiecare persoană: de la cea estetică, până la a fi în formă fizică excelentă sau pentru a preveni o boală. Intensitatea acestei motivaţii va determina momentul în care veti fi pregatit să faceti această schimbare, cât şi durata schimbării. Cateva sfaturi:
- Deficit caloric prin dieta si controlul portiilor.
Dar, atentie! Dacă mănânci mai puțin decat un deficit caloric optim, deficitul caloric prea mare duce și la pierderea masei musculare.
- Este important sa manâncati cele 3 mese principale ale zilei la orele potrivite. Va sfatuiesc sa luati micul dejun pâna in ora 10.00, prânzul pâna la ora 17.00 iar cina nu mai târziu de ora 20.00, sau, cu cel puțin 3-4 ore inainte de culcare.
- Alimentatie echilibrata nutritional:
- Proteine, pentru sustinerea masei musculare; de origine animale, cât şi vegetala: carne, peşte, ouă; leguminoase: quinoa, nuci, migdale crude, orez brun, soia
- Glucide din alimente care se aborb lent: fructe, legume, orez brun, fasole boabe, linte, năut, mazăre, paste integrale, cereale, pâine integrală
- Lipide “bune” din peşte, ulei de măsline, seminţe, nuci, migdale crude, avocado, ouă şi lactate proaspete.
- Nu va mai grabiti sa slabiti – aici este problema, toata lumea isi doreste sa ia o pastila si sa dispara kilogramele in plus, la fel ca si o tableta de analgezic pentru durerea de cap, astfel incat oamenii adopta diete extreme, pierd din masa musculara.
- Hidratare, 30 – 35ml/Kg corp de apa.
- Activitate fizica. Partea cea mai importanta a oricarei diete este formata din exercitiile fizice pe care le faci. Trebuie sa va asigurati ca faceti minim 10.000 de pasi intr-o zi pentru a va mentine intr-o forma buna. 10 minute de miscare continua, controlata, pot avea acelasi rezultat, precum si alergarea a 5 km pe zi.
- Cum gatim alimentele? Legumele se pot servi si crude, si/sau alte moduri sănătoase de preparare: grill, grătar CERAMIC, cuptor, fiert sau la abur.
Să slabesti sanatos – este o alegere şi nu ar trebui să fie o povară!
Nu mai alergati după soluţii miraculoase! NU EXISTA! mănâncati sănătos, antrenati-va zilnic şi faceti din aceasta atitudine un stil de viaţă. Slăbitul este simplu atunci când îţi doreşti cu adevărat.
Nutritionist specializat in Testari Genetice, Nutritie clinică si comunitara