Biroul de statistică a pieţei muncii din SUA a făcut proiecţii pentru 2030 atât pentru ocupaţii, cât şi pentru industrii. „Dacă ne uităm la proiecţia pentru schimbarea procentuală în numărul celor angajaţi, dar selectăm doar ocupaţiile cu un efectiv mare de angajaţi, „domeniile” de viitor în 10 ani în SUA par să fie asistenţa medicală în ambulatoriu şi serviciile medicale/ de îngrijire „personalizate” în general sau domeniul utilizării şi securizării datelor (incluzând de la statisticieni şi specialişti în cercetare operaţională/ logistică, la „developeri” şi „testeri” de software, la experţi în securitatea cibernetică etc.)”, susţine economistul Sebastian Buhai, cercetător român la Paris şi Stockholm pentru „Adevărul” .
El precizează că alte domenii cu creştere mare, dar cu număr absolut de angajaţi mult mai mic, sunt, de exemplu, cele ţinând de infrastructura energiilor regenerabile, cum ar fi, de exemplu, tehnicieni pentru eoliene sau instalatori de panouri solare fotovoltaice.
De asemenea, un aport relativ mai mic în ansamblul economiilor îl au decarbonizarea şi tranziţia către energia „verde”. „Deci ne putem foarte logic aştepta ca aceste tendinţe să fie foarte similare şi în alte state dezvoltate, precum cele mai multe din cadrul Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ceea ce este parţial confirmat, de altfel, în diverse studii”, precizează Buhai.
România are în continuare cea mai scăzută rată de educare a adulţilor în cadrul UE, ceea ce afectează categoric şi potenţialul de pregătire generală în privinţa competentelor digitale.
Citeste mai mult: adev.ro/r561ul