Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, organizează, în premieră, în perioada 12 – 16 noiembrie 2018, la Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, un workshop internațional despre medicina tradițională chineză cu accent pe acupunctură și managementul durerii. Manifestarea este integrată în cadrul activităților de formare continuă și dezvoltare profesională a specialiștilor din domeniul sănătății.
Practicată în China, de peste 2.500 de ani, medicina tradițională chineză este considerată a fi cea mai veche şi cea mai recunoscută practică medicală alternativă din lume, necesitând atât cunoştinţe ştiinţifice, cât şi artistice. Punerea în aplicare a medicinei tradiționale chineze este profundă şi implică un spectru larg de cunoștințe. Fundamentul succesului practicării acesteia constă în ajustarea energiei interioare Yin-Yang (de exemplu, prin echilibrarea surselor calde şi reci) şi interacţiunea ei cu diferite organe, pentru a obţine stabilitate şi armonie în organism. Aşadar, este evident faptul că această metodă necesită practicieni foarte bine pregătiţi, cu o experienţă bogată, pentru a obţine rezultate notabile.
Obiectivul general al workshop-ului constă în a oferi o înţelegere detaliată a anumitor proceduri folosite prin medicina tradițională chineză, pentru promovarea sănătăţii şi managementul durerii, în combinaţie sau nu cu medicina occidentală.
Manifestarea este structurată în cinci sesiuni zilnice, care conțin expuneri de tip prelegere, exemplificări de practici specifice, vizite de studiu la câteva centre de sănătate din Tîrgu Mureș, discuții și opinii în contextul problematicilor prezentate pentru fiecare temă. Sesiunile vor fi conduse de specialiști din domeniu, printre care, și doi profesori-invitați de la Universitatea Shantou din China, unul dintre partenerii manifestării.
Printre temele abordate în cadrul workshop-ului se numără:
istoria medicinei tradiționale chineze;
utilizarea procedurilor medicinei tradiționale chineze pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate;
aplicarea procedurilor de acupunctură pentru sănătate, în general, și pentru managementul durerii: beneficii și limite;
micro-acupunctura, terapia prin masaj Tui Na, terapia cu ventuze/aspirație și terapia prin activarea punctelor de presiune;
direcții de integrare a medicinei tradiționale chineze în România și medicina occidentală privind managementul durerii etc.
Directorul workshop-ului este prof. dr. William Au, de la Universitatea de Medicină Shantou, China. Din comitetul de organizare mai fac parte: prof. dr. Nicolae Neagu, director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic și coordonatorul organizatoric al workshop-ului, prof. dr. Minodora Dobreanu, directorul Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, și lector dr. Horațiu Popoviciu, şeful Clinicii de Fizioterapie şi Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Tîrgu Mureș.
Informații suplimentare legate de condițiile de participare și programul detaliat al manifestării se pot obține accesând site-ul: https://tcm.umftgm.ro/.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.