Zacusca este cu siguranţă vedeta sezonului de toamnă, iar producătorii locali din Mureş, care se mândresc cu reţetele lor, au vrut să transforme gătitul ei într-o sărbătoare. Aşa că s-au adunat pe dealurile din comuna Uila, unde i-au aşteptat pe pofticioşi cu ceaunele de zacuscă încinse.
Zeci de vizitatori s-au adunat pe dealurile comunei Uila, dornici să guste din bunătăţile pregătite de localnici. Gospodinele au putut chiar să înveţe secretele preparării zacuştei.
Bianca Tămăşan – organizator: Este o demonstraţie de făcut zacuscă. În văzul tuturor se prepară zacusca la ceaun.
Anișoara Bercea – bucătar: Ziceau bătrânii noştri că mâncarea bună trebuie să meargă încet, pe foc de lemne, aşa că noi folosim ceaunul la focul de lemne.
Emil Tămăşan – organizator: Noi avem reţeta noastră proprie. Cea mai bună zacuscă este cea cu hribi, cea mai populară şi mai bine vândută este zacusca cu vinete, zacusca clasică.
Pofticioşii au putut gusta din şapte feluri diferite de zacuscă, pusă cu mărinimie pe feliile groase de păine proaspătă, făcută pe vatră, dar şi din alte bunătăţi pregătite de localnice.
La desert, „musafirii” au gustat din merele proaspăt culese din livadă, iar pe seară s-au întors acasă cu traistele pline de bunătăţi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.