Inginerul Ioan Armenean, directorul general al Fabricii de zahăr care începe cea de-a 39-a campanie personală în moderna fabrică, spune că viabilitatea unităţii se datorează atât colectivului de muncitori, tehnicieni şi ingineri, dar şi faptului că în anul 1999 acţionar principal a devenit un mare producător de zahăr din Franţa, Grupul MARCONEL prin firma „Franco – Roumanie de sucrerie”. Atunci s-au făcut investiţii importante cu materiale şi aparatură noi, de ultimă generaţie.
Un nou început
Ioan Armenean declară că în această vară au avut loc negocieri între Zahărul Luduş şi Grupul multinaţional TEREOS care are o formă cooperatistă. „Este ceea ce vrem să implementăm în România, să readucem cooperativa ca principal element de producţie în agricultură, dar, pentru asta trebuie să uităm de cooperativa de tip C.A.P”, spune directorul general.
În prezent, Grupul TEREOS are un număr de 40 de întreprinderi, dintre care 17 sunt fabrici de zahăr amplasate în Franţa, Brazilia, Mozambic, Spania, Cehia şi în viitorul apropiat în China şi Australia. Unităţile productive ale grupului TEREOS produc zahăr, alcool rafinat pentru consum uman, alcool ca biocarburant, amidon sub mai multe forme, glucoză şi mai nou betaină. Ce va urma acum? „Ne aşteptăm la un program de investiţii care să ne permită dublarea capacităţii de prelucrare a sfeclei până la 6.000 tone pe zi, dar şi la un program de investiţii în agricultură cu asigurarea irigărilor, îngrăşămintelor şi a inputurilor pentru ca în 2-3 ani producţia de sfeclă să ajungă la 8 tone/ha. Experienţa TEREOS este o garanţie pentru noi”, a încheiat Ioan Armenean.
În această toamnă, Fabrica de zahăr din Luduş a intrat în cea de-a 52-a campanie de prelucrare a sfeclei de zahăr. Din anul 1960, de la darea în funcţiune s-au prelucrat câteva zeci de milioane de tone de sfeclă de zahăr, iar produsul rezultat, renumitul zahăr de Luduş a dus numele oraşului pretutindeni în lume. Un alt moment important în istoria fabricii a fost consemnat în anul 1997 odată cu privatizarea care a generat un amplu proces de reabilitare tehnologică prin investiţii bine gândite, planificate şi realizate.
Ioan A. Borgovan