Zatul de cafea are un continut ridicat de nitrogen si este un bun agent de fertilizare. Astfel el este utilizat ca ingrasamant organic in gradina, dar si pentru pamantul din ghivecele cu flori sau cu alte plante. Dupa ce ai sapat pamantului imprastie zatul de cafea in locul unde vrei sa semeni plantele si la urma pui semintele. Daca vrei sa ai flori cu pamant hranitor dar stai la apartament, pune zat de cafea intr-o sticla de apa,si uda pamantul de fiecare data cand este nevoie cu acest amestec.
Prin folosirea zatului de cafea vei adauga solului Azot si Potasiu, dar si un pic de Magneziu. Aceste elemente sunt extrem de necesare pentru o crestere sanatoasa, in special pentru plante cum ar fi azalee, hortensii, rododendroni, camelii sau trandafiri. Zatul de cafea are un pH acid (5.1). Avand in vedere ca poate influenta aciditatea solului, se recomanda folosirea zatului de cafea pentru plantele iubitoare de sol acid, cum ar fi hortensiile, cu efect mai intens pentru cele albastre. Consolidare culorii florilor este puternic influentat de aciditatea solului.
Pentru a echilibra pH-ul zatului de cafea, acest ingrasamant trebuie imbogatit cu calciu. O solutie poate fi adaugarea cojilor de ou uscate si pisate. Trebuie mentionat ca descompunerea zatului de cafea poate dura intre 1 si 2 ani, ceea ce il incadreaza in categoria de fertilizatori cu eliberare lenta, scrie biogradinarit.ro.
ATENTIE! Zațul de cafea trebuie USCAT BINE înainte de a fi folosit ca îngrășământ, pentru a împiedica mucegaiul să degradeze planta. De asemenea, se evită utilizarea zațului pe un teren umed. Ideal este ca zațul BINE USCAT sa fie utilizat în grădină, în zilele însorite, pe pământ uscat. În ghivece nu trebuie pus excesiv de mult deoarece un strat gros de zaț poate duce la apariția mucegaiului.
Stimulent pentru semintele incoltite, cum ar fi cele de morcovi. Inainte de a pune semintele in pamant trebuie sa le amesteci cu zat de cafea uscat. In acest fel te asiguri atat ca viitoarele plante vor fi fertilizate suplimentar cat si ca vei indeparta o parte dintre daunatorii acestora.
Material pentru compostare. Pentru cei care isi pregatesc singuri compost, zatul de cafea poate fi adaugat la gramada de compost, chiar si impreuna cu hartia de filtru. Nu trebuie sa fie uscat, poti sa il arunci imediat dupa folosire. O precautie trebuie insa luata pentru a asigura echilibrul intre materia ”verde” si cea ”maron”. In acest fel te asiguri ca resturile tale se pot composta, iar rezultatul este echilibrat din punct de vedere al pH-ului.
Mijloc prin care indepartezi daunatorii. Melcii (cu sau fara cochilie) pot fi extrem de suparatori, mai ales ca le plac partile fragede ale plantelor din gradina. Acestea pot fi protejate daca presari zat de cafea in jurul lor. Pentru a fi sigur ca aciditatea zatului nu afecteaza plantele, poti sa delimitezi o anumita zona, presarand zat de cafea uscat. Acesta ii irita si in acest fel melcii se vor muta de langa plantele tale favorite. Așadar, daunatorii din gradina pot fi indepartati si prin mijloace bio, nu numai cu ajutorul chimicalelor sintetice
Imbunatateste permeabilitatea solului. Daca solul din gradina ta este argilos (are o culoare maron-roscata) atunci cand ploua, apa patrunde mai greu in sol, iar plantele nu sunt irigate corect. De asemenea se formeaza o crusta deasupra solului, crusta care impiedica solul sa “respire”. Practic solul se compacteaza, ceea ce impiedica activitatea microbiologica din sol si deci o buna nutritie a plantelor. De aceea prin adaugarea zatului de cafea uscat in sol se poate imbunatati permeabilitatea acestuia si in acest fel sa se realizeze o aeratie cat mai corecta a solului.