Zeci de mii de mureșeni, la Zilele Reghinului

Zeci de mii de mureșeni, la Zilele Reghinului

Zilele municipiului Reghin au adus în acest an 7 zile în care reghinenii, și nu numai, au putut să se implice în activități culturale, sportive și de agrement inedite.

 


Evenimentele au debutat luni cu ore deschise de sport, unde copiii au avut ocazia să participe la ore lupte libere, karate, jiu-jitsu în Parcul Tineretului.
Activitățile au continuat la Muzeul Etnografic „Anton Badea” unde am aflat „povestea pâinii”, o trecere prin etapele de obținere a pâinii, de la semănatul grâului și până la procesul final.

 

„ReghinActorii”…

… au prezentat un performance stradal, o contopire a artelor în Parcul Tineretului. Doi muzicieni, un artist plastic și trei actori au jucat împreună încercând să incite simțurile spectatorilor, provocându-i să interacționeze cu cei șase artiști.

Seară regală

Începând cu ora 19,00 sub bagheta dirijorului Cristian Sandu, Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” a găzduit un spectacol de excepție susținut de Opera Group Project Cluj, unde 40 de instrumentiști au prezentat un program de excepție. Minute în șir au fost aplaudați și ovaționați în picioare de către spectatorii prezenți la această seară regală.
Marți dimineața după activitatea sportivă „Sportacus” au început orele de educație rutieră pe bicicletă sub îndrumarea celor de la „Academia Velo” unde participanții au avut parte de o experiență inedită și satisfacții pe măsură.

Paradă deosebită

În ziua următoare, miercuri, după orele de sport și educație rutieră, din dorința de a uni și în același timp de a ne distinge de alte națiuni, municipiul Reghin a dorit să celebreze în Anul Centenar istoria portului popular românesc, cu o paradă deosebită în care tineri și tinere au prezentat costume populare mai vechi și mai noi din toate zonele țării. Ansambluri de dansuri populare au animat atmosfera în Piațeta din Cartierul Libertății. Seara s-a încheiat cu expoziția și proiecția filmului documentar „Marea Unire –România la 100 de ani” , o producție Agerpres.
Participanții prezenți la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” s-au declarat încântați de documentarul viziona. Totodată a putut fi admirată și expoziția de fotografie „România: Evoluție”, special concepută de Agerpres cu ocazia Centenarului.

Carte veche

Biblioteca Municipală „Petru Maior” a găzduit joi o expoziție de carte veche, o lansare de carte și un concert, marca Ovidiu Scridon. Cei prezenți s-au declarat deosebit de încântați de ineditul cărților expuse și de atmosfera creată astfel încât să întregească senzația de confort spiritual și sărbătoare culturală.

Turul Velopotecii…

… a avut loc de la ora 17,00 la Pădurea Rotundă, unde bicicliștii și-au dezvoltat abilitățile sportive și și-au atins limitele, fiind apoi recompensați pentru efortul depus.

Deschiderea oficială…

… a Zilelor Reghinului a avut loc în aceeași zi, pe scena amplasată în centrul orașului. A urmat premierea elevilor olimpici și a celor cu rezultate excepționale, iar apoi soliști reghineni de muzică ușoară au deschis spectacolul pentru publicul aflat în număr mare în zona centrală.
Seara a fost încheiată de deja consacrații și apreciații Marcel Șăl Crăciunescu și Florin Vos care au făcut show de zile mari, soldat cu participarea masivă a spectatorilor la atmosfera de petrecere.
Ansambluri de dansuri populare și interpreți de muzică populară au urcat pe scenă de la ora 16,00 în ziua următoare, vineri, acompaniați de orchestra Casei Municipale de Cultură, dirijată de profesorul Ioan Conțiu.
A urmat ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistrița împreună cu soliștii Matilda Pascal Cojocărița și Alexandru Pugna care au fost aplaudați minute în șir la scenă deschisă.

Seară rock

La ora 20,00 s-au schimbat ritmurile și a urmat o seară rock cu Vunk, Zdob și Zdub și trupa locală Titan.
Acordurile profesioniștilor rock-ului au încins atmosfera, astfel încât reghinenii au cântat și au dansat până târziu în noapte.
În același timp, cei care au ales să stea la mese în compania prietenilor s-au putut delecta cu produse culinare tradiționale, alese dintr-o bogată varietate pusă la dispoziție de comercianți, iar aparatele de joacă și de agrement din parcul de distracții au funcționat la cote maxime pentru cei mari și cei mici.

Gașca Zurli

Sâmbătă dimineață de la ora 10,00 Gașca Zurli a adunat mii de copii și părinți din Reghin și împrejurimi stârnind aplauze și țipete de încântare în zona centrală a orașului, iar după-masă interpreți locali de muzică populară și ansambluri folclorice au făcut spectacol.

Nicolae Furdui Iancu…

… acompaniat de grupul instrumental „Crai Nou” și Ionuț Fulea cu Grupul instrumental Codru de România au adus apoi bucurie iubitorilor de muzică populară. Seara s-a încheiat cu Ioana Ignat, Carla’ s Dreams și Kalapács József din Ungaria.
Pentru iubitorii de fotbal au fost programate meciuri, seniorii cu un amical de la ora 18,00 sâmbătă, CSM Avântul Reghin-ASA Tg. Mureș, iar duminică s-a desfășurat turneul de fotbal pentru juniori la Stadionul Avântul de la ora 09,00 cu participarea C.S.M. Avântul Reghin, C.S.S. Reghin, A.C.S. Best Kids Reghin.

Ultima zi a sărbătorii reghinene…

… a debutat la ora 10,00 cu ansambluri de dansuri și tineri interpreți de muzică populară. Tot de la ora 10,00 s-a dat startul turului de 50 de km cu cei de la Proendura.
Spectacolul de la scenă a continuat de la ora 16,00 cu interpreți de folclor din zonă, artiști consacrați și iubiți de publicul reghinean, apoi Ciprian și Mihaela Istrate, împreună cu Ansamblul „Ceteraș de pe Câmpie” au întregit atmosfera cu un recital îndelung-aplaudat.
După momentul oficial în care reprezentații administrației locale alături de delegațiile venite din orașele înfrățite cu Reghinul au salutat publicul, a urcat pe scenă Sava Negrean Brudașcu.
Seara s-a încheiat cu Alina Eremia, Bere Gratis & Gheorghe Zamfir și din Ungaria, Beatrice. Focul de artificii de după spectacol a îndreptat toate privirile spre cer, iar explozia de lumini pe un fond muzical de excepție a încheiat sărbătoarea reghinenilor din Anul Centenar.
Imola Grama