Actualizare
Primăria Târgu Mureș a reacționat! Sunt ”doar” 25 de milioane de lei datorii acumulate
Sumele calculate teoretic de punctul.ro pot fi contestate ușor deoarece depinde foarte mult cum privești situația:
calculezi doar facturile ajunse la termenul de plată?
sau
adaugi la calcul și alte sume cum ar fi sumele contractate pentru diverse proiecte care nu se ”facturează” cu ar fi cele din relația cu ONG-urile? Deci, contractele sunt semnate și ar fi trebuit deja plătite, dar nefiind niciun alt document contabil se poate trece (sau nu) la ”datorii”
sau
adaugi și sumele care le poți ”rostogoli” cum ar fi unele lucrări mari de infrastructură, sau utilități, sau plăți către propriile companii care oricum nu vor cârâi (Transport Local, Zoo, Aquaserv, etc) – toate acestea ”pot” aștepta dacă te înțelegi cu cine trebuie …
Deci, da. Ne asumăm public că am calculat ”teoretic” o sumă a datoriilor Primăriei în baza unor venituri care sunt la fel de ”teoretice” până la momentul efectiv al plăților dintre ANAF și Primărie, respectiv al unor angajamente de plată pe care aceeași Primărie le-a făcut bazându-se că ”teoretic” bugetul estimat de ei … teoretic … se va și realiza.
Și anul trecut, teoria și practica s-au întâlnit undeva pe la cifra de 70%, adică 70 % din teorie s-a și realizat.
Deci, teoretic, am greșit și noi, de aceea ne cerem scuze public celor cărora le-am schimbat viziunea asupra vieții maximizând cuantumul datoriei actuale a Primăriei.
Primarul Soos Zoltan ne-a contactat pentru a ne spune că între timp o parte din sumele blocate la ANAF au fost deblocate (sumele încasate în iulie) și că datoria de facto la această oră este de „doar” 25 de milioane de lei.
Toate celelalte detalii rămân valabile.
Cum arată un oraș când Primăria are veniturile blocate?
Aproape 100 de milioane de lei datorii acumulate de Primăria Târgu Mureș în doar 2 luni de când mare parte din veniturile sale sunt blocatea la ANAF!
Știm că e 2024 și cascada de alegeri electorale nu fac bine normalității, dar să blochezi un oraș de mărimea Târgu Mureș pe durata a 2 luni (și situația continuă …) este de-a râsu-plânsu.
Dar ce s-a întâmplat?
Mai pe înțelesul tuturor: O Doză consistentă de Incompetență de la Primăria Târgu Mureș a trecut strada la prefectul Ciprian Dobre. Acesta i-a pus piedică la Doza de Incompetență cu mai mult zel decât ar fi fost normal și Doza de Incompetență a căzut pe scările de la Instanța de Contencios Administrativ exact când ultimul judecător se urca în avionul numit Vacanța Judecătorească. Și iaca orașul așteaptă să se întoarcă avionul cu judecători fără a avea venituri din care să-și plătească grosul facturilor.
Mai exact, Consiliul Local Municipal Târgu Mureș a adoptat pe 28 iunie 2024, cu doar 2 zile înainte de a expira termenul dat de Legea 296/2023 (adoptată la final de octombrie 2023, cu termen de punere în aplicare 30 iunie 2024) noua organigramă a Primăriei – mult mai suplă, cu mai puține funcții de conducere, etc. Prefectura Mureș a atacat această Hotărâre a CLM Târgu Mureș în contencios administrativ, dar instanțele fiind în vacanță judecătorească procesul încă nu a început. Practic, nefiind pusă în aplicare Legea 296/2023 la această oră Primăria Târgu Mureș trăiește din ”firimituri” de venituri proprii directe, dar marea majoritate a fondurilor care alimentează orice Primărie din România sunt ”cotele defalcate din TVA” și ”cotele defalcate din impozitul pe profit”.
Apocalipsa financiară de vară
Ca să înțelegeți nivelul apocalipsei financiare la ora actuală: din iunie 2024 Primăria Târgu Mureș trăiește cu un minus de peste 40 de milioane de lei / lună! În lunile iulie și august – aproximativ 80 de milioane de lei! (ANAF a refuzat și plățile aferente lunii iunie care ar fi intrat în conturile Primăriei la final de iulie, început de august)
Cine sunt vinovații?
Bineînțeles că Primăria putea evita situația făcând demersurile mai din timp și mai temeinic ca noua organigramă proprie să nu fie atacabilă – este un caz unic în România ca un oraș de mărime medie sau mare să nu reușească să aplice corect prevederile unei legi votate în parlament.
Bineînțeles că membrii Consiliului Local Municipal Târgu Mureș puteau să aducă sau să ceară mai din timp dezbaterea acestui subiect și în final să se aprobe o hotărâre clară, inatacabilă.
Bineînțeles că pe cât de vinovat este ”executivul” – adică Primăria Târgu Mureș, exact la fel de vinovați sunt și grupul de consilieri locali (mai ales UDMR) pentru că au acceptat timp de 4 ani să voteze încontinuu sub teroarea ”altfel nu se poate”.
Bineînțeles că prefectul Ciprian Dobre avea și alte unelte la dispoziție de a ”corecta” hotărârea CLM Târgu Mureș, înafară de a o ataca direct în instanță. Ciprian Dobre fiind un avocat de profesie știa foarte bine că va crea un haos total în oraș prin această mișcare deci putem considera că a fost o mișcare premeditată.
Ce e dureros în toată această situație? Că pe niciunul dintre cei care fac parte din lanțul de incompetențe și de răzbunări nu-l afectează situația actuală.
Ce înseamnă 100 de milioane de lei datorie la Primăria Târgu Mureș?
– zeci de proiecte culturale, evenimente sportive, parteneriate ale Primăriei sunt blocate la ora actuală
– zeci, poate sute de cazuri sociale în evidența Direcției de Asistență Socială (DAS) sunt lăsate fără plățile angajate prin contracte. Vorbim despre oameni cu dificultăți majore în a se întreține, oameni cu dizabilități, etc!
– zeci, poate sute de contracte cu firme private care au prestat lucrări și cărora nu li s-au plătit facturile
Dar poate vă interesați cum și-au luat salariile angajații Primăriei din moment ce chiar organigrama a fost atacată?
Ei bine, și le-au luat frumos, ordonat, pe vechea organigramă (adică cu 90 de posturi de conducere în loc de 50 și cu o schemă de personal de 753 de posturi în loc de 629) și dacă organigrama nouă se va aproba într-un fel sau altul pentru a se respecta Legea 296/2023 Primăria va trebui să-și recupereze banii de la toți cei vizați de ”schimbări” sau ”reorganizări”.
Frumos nu?
Cristian Teodorescu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.