Puţine personalităţi au marcat teatrul mureşean mai puternic decât a făcut-o omul de teatru Zeno Fodor. Chiar şi un rezumat al deceniilor de activitate pasionată şi susţinută este intimidant: membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Zeno Fodor a publicat aproximativ 2000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviuri și alte materiale cu caracter cultural în numeroase publicaţii locale şi naţionale. A colaborat timp de 15 ani cu Radio Târgu-Mureş, unde a prezentat săptămânal cronică cinematografică și rubrica „Cronica spectatorului”, cu informații și comentarii despre evenimentele culturale ale săptămânii următoare la Târgu-Mureș. A tradus aproximativ 50 de piese de teatru şi a publicat volumele „Teatrul românesc la Târgu-Mureş. 1962-2002”, „50 de ani în 50 de secvenţe”, „Scrieri teatrale” şi „Dan Alecsandrescu – un împătimit de teatru”.
În anul 2004 Zeno Fodor a fost distins de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, iar în 2013 a fost distins de Senatul UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii şi istoriei teatrului.
Nu în ultimul rând, domnia sa a fost Director general al Teatrului Naţional Târgu-Mureş în perioada 1997-2000 şi Consultant artistic în perioada 2000-2001.
Compania „Liviu Rebreanu“ este onorată să organizeze un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani la finalul acestei luni. În cadrul evenimentului, poetul şi publicistul Valentin Marica va prezenta cartea „Scrieri teatrale şi cinematografice“, dar şi alte volume cu piese traduse de Zeno Fodor, iar în continuare actorii Dan Rădulescu şi Costin Gavază vor prezenta spectacolul lectură „Veninul teatrului“ de Rudolf Sirera Turó (traducerea şi adaptarea Zeno Fodor), în coordonarea regizorului Mihai Lungeanu.
Evenimentul va avea loc luni, 20 mai, de la ora 18.00, la Sala Mică, iar intrarea este liberă.