Spitalul municipal ,,Gheorghe Marinescu” din Tîrnăveni, în colaborare cu Primăria municipiului Tîrnăveni au organizat spectacolul de caritate ,,Dăruieşte un zâmbet”, în cadrul primei ediţii ale Zilelor Psihiatriei Târnăvene. Evenimentul s-a desfășurat miercuri 12 decembrie la Casa de Cultură a municipiului.
,Organizarea acestui eveniment ne dă prilejul de a lansa un proiect amplu anti-stigmă şi totodată de a vă prezenta produsele bolnavilor noştri psihici şi a populariza această activitate în rândul populaţiei din municipiul Tîrnăveni.” a declarat Szász Ioan, managerul Spitalului ,,Gheorghe Marinescu”.
Spectacolul a cuprins un concert susţinut de Fanfara ,,Armonia” de Junii Târnavei, formaţia ,,Autograph”, Adelina Morar şi fraţii Balu.
Invitat special a fost Tinu Vereşezan. Cu ocazia acestui eveniment a fost deschisă o expoziţie cu vânzare de produse lucrate manual de către pacienţii Compartimentului de Terapie Ocupaţională din cadrul spitalului.
Banii obţinuţi din vânzarea produselor vor fi utilizaţi pentru Compartimentul de Terapie Ocupaţională din cadrul Spitalului.
Activitate de peste 100 de ani
Începând cu anul 1905 s-a înfiinţat pe lângă spitalul din Tîrnăveni colonia familială de tip agricol, bazat pe plasarea bolnavilor psihici la familiile localnicilor unde desfăşurau activităţi gospodăreşti. În anul 1906 s-a construit o secţie de psihiatrie cu 60 de paturi, iar în 1915 a fost construit cel mai mare spital colonie de boli mintale din Transilvania cu 270 de paturi. Colonia familială s-a dezvoltat ajungând în 1914 la un număr de 1.100 bolnavi plasaţi la familii, iar cei care prezentau probleme medicale erau internaţi temporar la secţia de boli mintale.
În 1947 bolnavii au fost retraşi din coloniile familiale şi tratamentul lor s-a desfăşurat numai în condiţii de spitalizare. În anul 1970 s-a înfiinţat ergoterapia la nivelul unităţilor sanitare cu ateliere şi gospodării agro-zootehnice, permiţând valorificarea produselor în folosul spitalului. După 1989 a început o degradare treptată până la dispariţie a ergoterapiei. Din anul 2012 a început relansarea acestei activităţi prin înfiinţarea unei secţii de terapie ocupaţională şi stabilirea unui program pe termen mediu şi lung cu personal calificat şi motivat.
Mircea Barbu