În acest an se împlinesc 69 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord răpit țării prin Dictatul de la Viena și totodată eliberarea țării de sub ocupație străină. Se încheia, atunci, o etapă importantă din istoria țării noastre, după ce Armata Română a pierdut peste 624.000 de militari în campania din Est, desfășurată alături de Germania hitleristă.
Flori și recunoștință
Ziua de 25 octombrie este deosebit de importantă în istoria modernă a României prin semnificația profundă a eliberării întregului teritoriu al țării. La Luduș, ceremonialul a început cu intonarea Imnului Național al României și a Imnului Uniunii Europene în prezența notabilităților orașului, a conducătorilor de unități economice, a consilierilor locali și, un fapt îmbucurător, în prezența unui mare număr de elevi de la unitățile școlare din oraș. Armata Română a fost reprezentată de coloneii în rezervă Sever Popovici, Mihai Agapi și Ioan Orban, de lt. col. în rezervă Tănasie Fanea și de rezervistul Iacob Baghiu. După ce slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată de preoții Lucian Voșloban, Ilie Dăian, Mihai Cercel și Sorin Valer Russu a început ceremonialul de depunere a coroanelor la Monumentul Soldatului Român.
Au depus coroane de flori: deputatul Florin Urcan din partea Parlamentului României, Primăria orașului, Ministerul de Interne, Asociația Veteranilor de Război, Poliția Locală, SVSU, unitățile de învățământ, Finanțele Publice, Ocolul Silvic, SC Zahărul TEREOS, Societatea „Unirea” și filialele locale ale USL, UDMR, PDL și PRM. Ceremonialul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria militarilor români căzuți în războaie pentru apărarea patriei și a bisericii străbune.
Ioan A. Borgovan