Joi, 27 ianuarie, Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată la Reghin de către un grup de elevi de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”.
Inițiativa aparține doamnei prof. Cristina Drescan iar activitatea s-a desfășurat în limba engleză, cu colaborarea Primăriei Municipiului Reghin și a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Reghin.
”Am participat cu clasa a 10-a C, clasă de filologie-bilingv engleză, la un eveniment de comemorare la Cimitirul Evreiesc. A fost un moment emoţionant de învăţare şi rememorare a evenimentelor tragice petrecute la ghetoul din Reghin, iar apoi la Auschwitz. Elevii au avut ocazia să înveţe despre personalităţi de seamă, detalii arhitecturale şi simboluri ale comunităţii evreieşti. În mod inedit, lecţia interactivă s-a desfăşurat în limba engleză şi doresc s-o felicit pe d-na Bogdan Simona de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Reghin pentru deschidere şi implicare. Consider că astfel de activităţi de sensibilizare sunt necesare dacă dorim să trăim într-o comunitate educată, democratică şi tolerantă. Cimitirul Evreiesc este doar unul dintre reperele Reghinului intercultural pe care încercăm să le aducem în atenţia comunităţii Blaga” a declarat prof. Cristina Drescan.
Elevii au participat la o activitate care să le aducă în atenție locurile din Reghin care le pot aminti de această comunitate, dar și o activitate interactivă prin care au trebuit să identifice detalii de arhitectură și artă funerară evreiască descoperind astfel semnificațiile unor simboluri prezente pe pietrele tombale
”Ne dorim ca astfel de activități să devină o normalitate și nu doar activități dedicate marcării unor zile simbolice, deoarece pentru a schimba anumite mentalități este nevoie de educație, dialog și perseverență. În plus, cimitirele sunt o resursă prea puțin explorată. În cazul de față, trebuie să menționez că avem în atenție un Monument Istoric, dar și un patrimoniu construit rămas moștenire de la o comunitate care astăzi nu mai există” a subliniat Simona Bogdan, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Reghin.
”Activitatea de astăzi a fost una foarte interesantă și educativă. Am descoperit multe informații despre poporul evreiesc, istoria lor în orașul Reghin, dar și cimitirul lor captivant și plin de unicitate”-Alexandra Movilă, elevă în clasa a X-a C.
”Deşi povestea din spate este tristă când ne amintim de atâţia oameni care au suferit, istoria este şi va fi mereu interesantă pt mine”-Cristiana Florea, elevă în clasa a X-a C.
Vasile Dancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.