Ziua de 21 mai a fost declarată în România Ziua Poliției Locale. La Târgu Mureș 135 de polițiști locali sunt de serviciu în fiecare zi pentru a face orașul nostru mai sigur și mai ordonat.
La mijlocul secolului al XIX-lea statul austriac înființa, în oraşe precum Târgu Mureş, Sibiu, Braşov şi Sighişoara, primele structuri de Poliție Locală, cunoscute sub denumirea de Direcțiune de Poliție.
Sarcinile poliției orăşeneşti erau orientate pe trei direcții principale, respectiv menținerea siguranței oraşului, păstrarea curățeniei și supravegherea pieței, unde se desfăşurau târgurile săptămânale sau anuale.
Pentru a avea o imagine asupra sancțiunilor pe care le putea aplica Poliția Locală, pe domenii de activitate specifice, rețin atenția următoarele:
- pe componenta de Ordine publică (unde avea 16 atribuțiuni): – „nu se va permite rămânerea în cârciumi după ora 10 seara a petrecăreților, a celor pierde-vară sau a jucătorilor. Acel birtaş care îi va tolera la el pe aceştia, să fie pedepsit cu amendă de 6 guldeni, iar petrecăreții cu un gulden fiecare sau cu 24 de ore de arest”;
- „de asemenea, nu se vor admite jocurile de noroc de nici un fel, la nici o oră, nici în cârciumi ori cafenele şi nici în iarmaroace. Acel birtaş care totuşi le va tolera, va fi amendat de către Poliția Locală cu 6 guldeni, deoarece se ştie că asemenea jocuri servesc drept cauze pentru hoții, încăierări, înşelătorii şi chiar omoruri”.
- pe linie de Protecția Mediului (12 atribuțiuni):- „se va supraveghea ca din curți să nu fie deversate gunoaie sau orice fel de apă alterată sau murdară ori lături. Cine procedează în acest fel, să fie amendat cu 3 guldeni”.
- în domeniul Disciplinei în Construcții ( 4 atribuțiuni): – „mormanele de pământ scoase în timpul unei lucrări de construcții sau lemnele rămase în urma unei construcții care duc la blocarea parțială a străzii, vor fi îndepărtate de către proprietar. În caz contrar, el să fie amendat pentru nesupunere cu suma de 3 guldeni”.
- în fine, pe componenta de Control Comercial (13 atribuțiuni):- „Poliția Orăşenească se va îngriji ca produsele necesare vieții să nu fie achiziționate la marginea oraşului, de către cămătari speculanți, pentru ca apoi, aceştia să le vândă în oraş mai scump. Unde descoperă asemenea practici, Poliția Locală va confisca marfa, iar pe speculant îl va pedepsi cu amendă de un gulden sau 24 ore de arest”; –
- „când se falsifică băutura, cum ar fi vinul, berea, rachiul ş.a., falsificatorul să fie amendat cu 3 guldeni”. Din cele prezentate mai sus, cu picanteria corespunzătoare dată de limbajul vremii, reise cât se poate de clar preocuparea autorităților locale încă din acele timpuri de a pune la punct un aparat de specialitate ancorat în realitate și capabil să corespundă cerințelor mereu în schimbare ale societății.
- Reorganizarea Poliției Locale
- Dacă până în anul 1918, Poliția Locală și-a desfășurat activitatea ca organ specific Imperiului Austro-Ungar, după această dată, prin reorganizarea Poliției la nivel național, a dispărut, practic, din tabloul forțelor polițienești, cu toate că structuri precum „detașamentul gardienilor publici” funcționau în cadrul comisariatelor înființate în noile unități administrativ-teritoriale.
- Peste mai bine de 7 decenii, în perioada postdecembristă, nevoia unanimă a autorităților locale de a avea propria poliție s-a concretizat în înființarea Corpului gardienilor publici, consfințită de Legea nr.26 din 22 mai 1993. Ulterior, Corpul gardienilor publici se reorganizează și, prin Legea nr. 371/2004, la nivelul municipiilor, orașelor și sectoarelor municipiului București ia ființă Poliția Comunitară.
- În evoluția Poliției Locale, anul 2010 reprezintă un moment de referință, întrucât are loc reorganizarea Poliţiei Comunitare şi crearea, prin Legea nr. 155/2010, a instituției în forma ei structurală actuală.
- La ceas aniversar, conducerea Poliției Locale Târgu Mureș urează tuturor colegilor multă sănătate, bucurii și putere de muncă. La mulți ani polițiștilor locali! La mulți ani Poliției Locale!