Castelul aflat în proprietatea familiei Degenfeld, de obicei este închis, dar în 29 iunie pentru o zi își va deschide porțile pentru publicul vizitator. Grație Fundației Castellum, înființat în 1992 cu scopul de a reuni membrii și urmașii familiilor istorice din Transilvania , dar și pentru a constitui repere morale în societatea contemporană, castelul va putea fi vizitat cu ajutorul unui ghid.
Castelul, monument istoric clasat în grupa B, conform legii este ”reprezentativ pentru patrimoniul cultural local”, iar organizatorii evenimentului cred în forța de conectare interetnică a monumentelor, acestea fiind și în trecut centrele culturii ardelene
Un grup de tineri entuziaști au organizat prima excursie de schi a fundației în februarie 2019, apoi a doua întâlnire Transilvană a Tinerilor Nobili, iar în toamna anului trecut au reușit să strângă 900 de vizitatori la Ziua Castelului din Brâncovenești.
Ziua porților deschise la cstelul Degenfeld din Cuci, organizată în 29 iunie 2019 este al doilea eveniment public de mare anvergură al Fundației Castellum organizat de echipa tinerilor. Scopul proiectului este dual: în primul rând am dori să organizăm un eveniment interetnic exigent, cu un caracter cultural și educativ, iar în al doilea rând avem ca scop îmbunătățirea situației castelului Degenfeld din Cuci prin informarea publicului despre existența clădirii.
”Credem că monumentele istorice pot alcătui poduri între naționalitățile din Transilvania, cum ele sunt poduri și între trecut, prezent și viitor). Pentru noi trecutul și istoria sunt foarte importante, deoarece credem că viitorul este un copac care are rădăcinile în trecut: fără trecut, fără cunoașterea istoriei comune nu avem viitor, dar nici trecutul în sine nu are viață, cum și pământul, fără plante ar pierde esența existenței lui. Scopul final al evenimentului este comunicarea acestui principiu. Sperăm, că din această idee și promovarea ei rezultă o comunicare interetnică mai dezvoltată și mai bună (atât în cadrul acestui eveniment, cât și în viața cotidiană)”, spun organizatorii.
”La ziua castelului așteptăm vizitatori mai ales din zona Târgu Mureșului și a Clujului, atât orășeni, cât și oameni din satele din jurul Cuci. (Cu prezentarea buletinului intrarea este liberă pentru locuitorii din Cuci.) Încercăm să abordăm toți locuitorii zonei, indiferent de naționalitate, vârstă sau profil socio-cultural (vom avea programe în limba maghiară, dar și în limba română). Din perspectiva vârstei grupa-țintă al zilei castelului, este foarte largă, la eveniment așteptăm copii și familii, oameni mai în vârstă, dar și tineri. Datorită programelor paralele putem oferi activitate pentru toate generațiile.
”Programul evenimentului (lângă vizite cu ghid prin castel și prin sat mai sus menționate) va fi alcătuit din prelegeri, mese rotunde, expoziții, prezentări de dansuri și de modă, concert etc. Pentru copii organizăm jocuri interactive, vânătoare de comori, artizanat, pictură pe față, prezentări de desene animate, tir cu arcul, castel gonflabil și trambulină etc. Vom avea și programe în mod explicit pentru tineri, ca de exemplu slam poetry și cameră de jocuri sociale. Încercăm să creăm o adevărată atmosferă de festival cultural, de aceea vom avea stand cu cărți și un colț cu diferite preparate culinare. Programul începe în castel la ora 10 și se încheie cu o liturghie ecumenică în biserica reformată din Cuci (între orele 18-19). Putem primi vizitatori și în caz de vreme urâtă. Sperăm, că vizitatorii zilei castelului vor petrece o zi plăcută și utilă în castelul din Cuci.,”au precizat organizatorii evenimentului din 29 iunie.