În data de 10 martie 2018, pentru prima dată, Zoo Tîrgu Mureș a sărbătorit Ziua Polenizatorilor cu cercetașii din Tîrgu-Mureș.
Ziua Polenizatorilor se celebrează pentru prima dată în acest an din inițiativa Facultății de Științe ale Naturii din Universitatea Eötvös Lóránd Budapesta cu sprijinul mai multor universități și organizații axate pe protecția naturii din Ungaria și România. Scopul este, desigur, atragerea atenției asupra speciilor polenizatoare, asupra factorilor care periclitează existența lor, dar și asupra soluțiilor disponibile.
Dar care sunt aceste specii?
Cu toții știm că albinele melifere polenizează florile și, deși am văzut bondari, viespi, fluturi și alte insecte pe florile noastre preferate, poate nu am conștientizat că rolul lor este identic cu cel al albinelor. Deși multe persoane sunt ferm convinse că florile lor au fost vizitate și de un colibri, trebuie să accentuăm că aceste păsări trăiesc exclusiv în America și ceea ce au văzut este un fluture, denumită molia colibri (Macroglossum stellatarum).
Ornitofilia sau polenizarea cu ajutorul păsărilor nu este cunoscută în Europa, cu toate că există observații conform cărora anumite specii precum pitulicea mică (Phylloscopus collybita), silvia cu cap negru (Sylvia atricapilla), silvia de zăvoi (Sylvia borin) au consumat nectarul unor specii de flori preponderent exotice în timpul migrației de primăvară.
Sursa: Zoo Tîrgu Mureș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.