Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Attila Kelemen, a declarat joi, la Târgu Mureş, că în acest moment Guvernul nu ar trebui să acorde prioritate despăgubirilor pentru culturile agricole afectate de secetă, ci ar trebui să salveze sectorul zootehnic, aflat în cel mai grav pericol din ultimii 50-60 de ani. ‘Sectorul zootehnic trebuie sprijinit acum, fiindcă este o situaţie inedită, de cel puţin 60-70 de ani nu am întâlnit această situaţie (…) E o situaţie neîntâlnită în ultimii 50-60 de ani în România. Eu trag un semnal de alarmă: Atenţie la zootehnie! Zootehnia este singurul sector care poate fi acum ajutat. Zootehnia trebuia ajutată astăzi sau ieri’, a afirmat Attila Kelemen, într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că pe fondul secetei Guvernul ar trebui să se gândească la o serie de soluţii, cum ar fi protejarea preţurilor, ajutoare date pentru animalele care rabdă de sete şi nu mai pot fi adăpate sau să ia exemplul Slovaciei, care măreşte cu 30% sprijinul aprobat de UE pentru bunăstarea animalelor.
‘Bunăstarea animalelor – nu numai să aibă un grajd şi termoizolare, unde se culcă, ci să simtă animalul că este sătul sau că a băut, a fost adăpat. Un animal neadăpat trei zile pierde mult din producţia de lapte – 80%’, a susţinut deputatul, care a spus că situaţia este mult mai gravă decât a fost în 1973, la ultima epizootie de febră aftoasă din România, când s-au decimat efectivele de bovine.
Kelemen a precizat că această situaţie este nemaiîntâlnită în agricultura României, iar Guvernul trebuie să se gândească foarte serios, întrucât ‘o treime din această ţară este făcută pentru zootehnie, nu pentru cultură, şi dacă nu se gândeşte serios, pierdem efectivele de ovine, de bovine, sectorul porcin şi aşa are probleme’.
‘Carnea de pasăre şi de porc va fi foarte scumpă, dacă va mai exista. Şi nu ne consolează dacă aducem carne din Danemarca (…) Într-o jumătate de ani poţi să pui pe butuci tot efectivul de animale, tot sectorul zootehnic – trebuie cel puţin trei-patru ani să îl refaci (…) Toată lumea ştie că marea cultură, cultura de cereale e compromisă în România, ca să dai acum ajutoare sau despăgubiri nu faci mare lucru. Singura soluţie viabilă ar fi dacă ar ajuta zootehnia să rămână undeva la nivel de plutire. Este o situaţie catastrofală! Din păcate şi procesatorii sunt într-o situaţie neîntâlnită (…) Magazinele sunt pline de diferite sortimente, poate câteodată nu chiar de bună calitate din import, procesatorii stau cu marfa nepreluată, iar supermarketurile coboară preţurile şi speculează această situaţie de criză’, a susţinut Attila Kelemen.
Deputatul a susţinut că hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei ‘Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012, asupra culturilor agricole’ nu rezolvă criza actuală şi că atenţia trebuie îndreptată spre zootehnie.AGERPRES