Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că formaţiunea politică pe care o reprezintă va continua negocierile cu UDMR pentru alegerile europarlamentare şi că a propus un protocol de colaborare prin care se angajează să susţină proiectele de autonomie ale Uniunii. ‘Ieri (miercuri, n.r.) am făcut un foarte important pas înainte şi am înmânat delegaţiei UDMR un proiect de protocol. Au promis că vor analiza actul respectiv, la consfătuirea dânşilor din week-end, urmând să primim un răspuns în cursul săptămânii viitoare. În principiu, domnul preşedinte Kelemen Hunor şi-a exprimat sprijinul, dar nu a avut mandat să ia decizia pe loc. Conducerea organizaţiilor noastre judeţene a a dezbătut această problemă, apoi am avut o şedinţă a Prezidiului PCM – înainte de consfătuirea de ieri, de la Cluj – unde conducerea partidului a decis că trebuie să continuăm aceste negocieri şi, pe cât posibil, să ajungem la un compromis, la o înţelegere. Deocamdată nu vorbim despre locuri pe lista UDMR, ci despre principii. Dacă acestea sunt respectate atunci există posibilitatea şi merită să vorbim despre locuri’, a susţinut Biro Zsolt.
Printre principiile de conlucrare propuse de PCM se regăseşte problema autonomiei, iar PCM s-a angajat să sprijine proiectele UDMR, vizate de Consiliul de Autonomie Culturală, precum şi proiectul de lege iniţiat de Uniune. ‘În schimb, UDMR se angajează să promoveze o lege pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc – dânşii au promis că vor face public acest proiect. Aşteptăm cu nerăbdare proiectul dânşilor, să conlucrăm pe această temă şi cerem să fie cooptat şi Consiliul Naţional Secuiesc la aceste convorbiri. Sprijinim promovarea simbolurilor maghiare şi a celor secuieşti’, a mai afirmat Biro Zsolt.
Liderul PCM a mai spus că civicii doresc ca UDMR să îi sprijine şi în politica externă, în sensul aderării la Partidul Popular European şi la FUEN. ‘Dacă aceste principii sunt respectate, atunci putem vorbi despre o conlucrare şi putem să vorbim şi despre locuri (pe liste, n.r.). Dacă conlucrarea va fi fructuoasă, atunci o putem extinde până în 2016, iar în 2016 putem să promovăm ideea concursului politic, electoral, pe teritoriul Ţinutului Secuiesc unde comunitatea maghiară are peste 50%, iar în celelalte părţi putem să conlucrăm şi să facem coaliţie electorală în interesul comunităţii maghiare’, a afirmat Biro Zsolt.
Acesta şi-a exprimat regretul că UDMR nu doreşte deocamdată o coaliţie formată din mai multe partide maghiare şi insistă pe o alianţă internă, pe o singură listă, a Uniunii. ‘Ne pare foarte rău că UDMR nu vrea să înţeleagă că o coaliţie este constituită din două sau mai multe partide, dânşii doresc o coaliţie internă sub egida UDMR, considerând că sunt destul de puternici ca să obţină 5% în mai 2014. În schimb noi considerăm că fiecare vot contează şi s-ar putea să decidă câteva sute, câteva mii de voturi. Nu poate fi neglijat aportul PCM la alegerile din mai’, a mai susţinut Biro.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.