Anul trecut, a fost organizat, pentru prima oară, la Tîrgu-Mureș, un miting al secuilor – „ziua libertății secuiești” – în data de 10 martie, eveniment care a cam eclipsat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, care a avut loc la scurt timp, în data de 15 martie. Anul acesta, Primăria Tîrgu-Mureș nu a autorizat un nou miting al secuilor, iar Tribunalul Mureş a respins cererea de organizare a marşului secuiesc la Tîrgu-Mureş, cerere formulată de Asociaţia Siculitas, care nu a fost de acord cu decizia Primăriei de a refuza acest eveniment. Referitor la importanța zilei de 15 martie pentru comunitatea maghiară, adevărata Zi a Maghiarilor de Pretutindeni, am discutat cu viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureș, Peti András, cel care este și președintele UDMR Tîrgu-Mureș.
Reporter: Ce reprezintă ziua de 15 martie pentru comunitatea maghiară?
Peti András: 15 martie reprezintă Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, această zi fiind sărbătoare legală în Ungaria. Prin această zi sărbătorim Revoluția pașoptistă din 1848-1849. Această zi a avut sorgintea în dezideratul pentru libertatea poporului maghiar și nevoia exprimării valorilor naționale, respectiv reforma socială: împroprietărirea iobagilor cu pământ.
În Tîrgu-Mureș, după ce a fost înfrântă Revoluția, un grup de oameni au crezut că pot organiza o nouă revoluție. Împăratul habsburgic a trimis un reprezentat să dejoace acest plan. Astfel, trei lideri secui au fost judecați la Tribunalul militar de la Sibiu și condamnați la moarte prin spânzurătoare pentru complotare împotriva Imperiului habsburgic. Acești trei secui au fost spânzurați pe locul Monumentului Secuilor Martiri din Tîrgu-Mureș. În anul 1875 a fost înălțat la Tîrgu-Mureș Obeliscul Secuilor Martiri pentru a aduce un omagiu revoluționarilor executați în 1854. Astfel, începând cu anul 1875, comunitatea maghiară din oraș comemorează eroii Revoluției în data de 15 martie.
Rep.: Cum va fi comemorată anul acesta ziua de 15 martie la Tîrgu-Mureș?
P.A.: Ne pregătim cu o serie de evenimente culturale – concurs de eseuri având ca temă istoria maghiarimii, concurs de poezii pentru copii… În data de 15 martie, la statuia lui Bernády vor avea loc un moment comemorativ și depuneri de coroane. Începând cu ora 14 se va desfășura evenimentul principal la Obeliscul Secuilor Martiri, când vor fi prezentate garnizoanele de husari și se vor putea admira uniformele tradiționale. De asemenea, va fi o reuniune a corurilor din județul Mureș, eveniment la care au confirmat participarea peste 40 de coruri. După ora 18 va avea loc un eveniment cultural la Palatul Culturii.
Rep.: Anul trecut ziua de 15 martie a fost oarecum umbrită de marșul secuiesc din 10 martie. În acest context, care considerați că ar fi atitudinea corectă față de cele două evenimente, acum că UDMR se află la guvernare și că adeseori UDMR a obținut mai multe pentru comunitatea maghiară printr-o politică moderată?
P.A.: Consider că atitudinea corectă din partea maghiarilor este de a participa în număr cât mai mare la evenimentele organizate de UDMR. Este important de știut că UDMR organizează doar evenimentele din 15 martie. UDMR organizează aceste evenimente din anul 1990 încoace. Monumentul Martirilor Secui a fost ridicat în 1875, deci sărbătorirea zilei de 15 martie la acest monument are o tradiție de 140 de ani. Noi insistăm pentru participarea la actele culturale și mai puțin la cele politice.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.