Reprezentanţii Primăriei municipiului Sighişoara au prezentat săptămâna trecută, 11 martie, într-o conferinţă de presă, detalii referitoare la proiectul „Crearea şi dotarea unui Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Municipiul Sighişoara”, prin care autorităţile locale urmăresc promovarea municipiului Sighişoara ca valoare istorică, arhitectonică şi culturală, pe plan naţional şi internaţional, în scopul creşterii numărului de turişti.
Obiectivul general al proiectului este „promovarea Sighişoarei ca valoare istorică, arhitectonică şi culturală, pe plan naţional şi internaţional, în scopul creşterii atractivităţii sale ca destinaţie turistică şi a creşterii numărului de turişti”, iar Centrul de Informare Turistică va fi situat la parterul Sălii „Ciprian Porumbescu” şi va fi structurat astfel: un birou pentru informarea turiştilor, două birouri pentru personalul centrului, o sală de conferinţe unde personalul centrului va organiza diverse evenimente turistice, o sală pentru organizarea de expoziţii şi realizarea diferitelor prezentări pentru turişti şi anexe: holuri şi grupuri sociale.
Lucrările au fost demarate în iulie 2012 de societatea Ancora Cons SRL. Municipiul Sighişoara a încheiat contractul cu nr. 13828 din 28 iunie 2012 cu SC Ancora Cons SRL în calitate de executant pentru efectuarea de lucrări de construcţii şi instalaţii pentru realizarea Centrului de Informare şi Promovare Turistică în municipiul Sighişoara. ,,Aceste lucrări au ponderea cea mai mare, atât financiar, cât şi ca perioadă de execuţie, în cadrul proiectului. Lucrările au început în data de 16 iulie 2012, odată cu emiterea către constructor a ordinului de începere a lucrărilor nr. 14728 din 11 iulie 2012. Durata estimată a lucrărilor a fost iniţial de şapte luni, durată prevăzută în studiul de fezabilitate. În timpul lucrărilor, date fiind atât vechimea construcţiei, cât şi amplasarea acesteia lângă alte monumente istorice de o importanţă deosebită, s-a constatat, în mai multe cazuri, necesitatea schimbării şi adaptării metodelor constructive stabilite iniţial prin proiectul tehnic. Acestea au fost cuprinse, până în prezent, în şase dispoziţii de şantier ce prevăd reproiectarea unor faze şi execuţia de lucrări suplimentare. Aceste dispoziţii au fost emise de proiectant şi însuşite de constructor”, a arătat Alina Aldea, purtător de cuvânt al Primăriei Sighișoara.
De asemenea, lucrările suplimentare şi schimbarea unor soluţii constructive au făcut imposibilă desfăşurarea lucrărilor conform graficului de execuţie, ca atare, constructorul solicitând prelungirea contractului cu cinci luni, prelungire aprobată prin semnarea actului adiţional nr. 1 din 14 februarie 2013 cu obligativitatea executării lucrărilor până la data de 12 iulie 2013. „Ploile abundente din perioada martie – iunie a anului 2013 au îngreunat însă realizarea de lucrări în special la acoperişul şi faţada clădirii. Astfel, activitatea a fost redusă, iar graficul de lucrări nu a fost respectat”, a afirmat Alina Aldea.
Probleme
În 13 iunie 2013, Primăria Sighişoara a fost înştiinţată de către Direcţia Finanţelor Publice Mureş de faptul că s-a instituit o poprire de 268.646 lei, sumă datorată de SC Ancora Cons SRL sub diverse titluri, iar în data de 20 iunie 2013 Tribunalul Comercial Mureş a admis cererea societăţii de deschidere a procedurii generale a insolvenţei. Astfel, autorităţile au fost nevoite să reia procedura de achiziţie pentru lucrările rămase neexecutate. „Ca urmare, s-a solicitat şi obţinut prelungirea termenului de implementare a proiectului cu încă 12 luni pentru a putea demara o nouă procedura de achiziţie pentru lucrări şi a avea timp suficient de finalizare a acestora. Începând cu data de 2 decembrie 2013 lucrările de amenajare şi modernizare a centrului au fost preluate de SC Posada Med SRL din Mediaş, în baza contractului de execuţie nr. 25755 din 22 noiembrie 2013. De la reluarea lucrărilor şi până în prezent au fost executate lucrări la instalaţile electrice şi sanitare, au fost făcute recompartimentări, s-a instalat centura de pământare şi s-au executat branşamentele pentru canalizare şi hidranţi. Lucrările sunt în conformitate cu graficul de execuţie, în total lucrarea fiind executată în proporţie de 29%. Obiectivele specifice ale proiectului sunt realizarea unui cadru organizat pentru eficientizarea promovării patrimoniului Sighişoarei şi creşterea cu 30% a colaborării cu actorii din turism. Crearea Centrului de Informare şi Promovare Turistică va facilita accesul turiştilor la informaţiile necesare referitoare la obiectivele de interes din municipiul Sighişoara”, a conchis Alina Aldea.
Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă în cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, Operaţiunea – Crearea Centrelor Naţionale de Informare şi Promovare Turistică şi dotarea acestora. Valoarea totală a proiectului este de 1.869.294,40 lei, din care 85% – valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 13% valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional şi 2% cofinanţare eligibilă a beneficiarului, adică municipiul Sighişoara.
Cristina Vancea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.