Consilierii și proiectele lor VI: Ionela Ciotlăuș

Consilierii și proiectele lor VI: Ionela Ciotlăuș

Unul dintre cele mai de succes proiecte din anul 2013 ale viceprimarului Ionela Ciotlăuș a fost cel referitor la acordarea de scutiri la plata impozitului pe clădiri a proprietarilor de locuinţe care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie pentru creşterea performanţei energetice și a calităţii arhitectural-ambientale
Unul dintre cele mai de succes proiecte din anul 2013 ale viceprimarului Ionela Ciotlăuș a fost cel referitor la acordarea de scutiri la plata impozitului pe clădiri a proprietarilor de locuinţe care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie pentru creşterea performanţei energetice și a calităţii arhitectural-ambientale

Spre finalul anului 2013, săptămânalul Punctul a început o serie de articole cu scopul de a prezenta proiectele și realizările consilierilor locali târgumureșeni.

Astfel, în ziarul nostru veți putea citi despre planurile consilierilor locali și despre proiectele importante inițiate de aceștia. Precizăm că urmărim îndeosebi tânăra generație de consilieri, cea care poate aduce un suflu nou în Consiliul Local, cu efecte benefice asupra dezvoltării municipiului Tîrgu-Mureș. Desigur, nu doar că vom prezenta proiectele consilierilor, ci vom urmări dacă, în timp, aceștia le duc la bun-sfârșit, iar rezultatele activității lor vor fi analizate după ce respectivele proiecte au fost sau nu concretizate.
Dacă primele „episoade” ale acestei serii de articole i-au avut în prim plan pe viceprimarul Peti András, dr. Olimpiu A. Sabău Pop, istoricul Soós Zoltán, prof. Pui Sebastian Alexandru, Loghin Lucian Mircea, acum vom continua cu…

Episodul VI: viceprimarul Ionela Ciotlăuș

Ionela Ciotlăuș a fost aleasă în funcția de viceprimar al municipiului Tîrgu-Mureș în vara anului 2012. Totodată, Ionela Ciotlăuș, economist de profesie, este președintele PNL Tîrgu-Mureș. Vicepreşedintele PNL, Ciprian Dobre, a anunţat în urmă cu câteva luni că PNL Tîrgu-Mureş și-a lansat deja candidatul la Primăria municipiului pentru anul 2016, în persoana Ionelei Ciotlăuş. Ciprian Dobre a subliniat că PNL doreşte, prin lansarea candidatului Ionela Ciotlăuş, să obţină în 2016 primul primar liberal de după Emil Dandea, fost primar al oraşului Târgu-Mureş între anii 1922 – 1926 şi 1934 – 1937.
De curând, odată cu destrămarea USL, și ieșirea PNL de la guvernare, unele voci au afirmat că funcția de viceprimar a Ionelei Ciotlăuș este în pericol. În acest context, Ionela Ciotlăuș a declarat pentru săptămânalul Punctul: „În ceea ce privește funcția de viceprimar deținută de subsemnata în urma alegerilor locale din iunie 2012 am întrunit votul unanim al colegilor din formațiunile politice PSD și UDMR, deci formațiunile cu care PNL are o bună colaborare pe plan local. Din punctul meu de vedere, destrămarea USL nu este un motiv de schimbare a viceprimarului în conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001. De ce? Pentru că pierderea calității de viceprimar din punct de vedere legal nu se face pe jocuri politice. Alegerea viceprimarului se face pe vot politic, dar nu și schimbarea lui. Nu exclud însă jocurile politice. În județul Mureș au existat cel puțin două spețe similare la Târnăveni și Ungheni în mandatul precedent în care schimbarea viceprimarilor pe jocuri politice a fost atacată în Instanță și câștigată de viceprimari prin repunerea în funcție și plata despăgubirilor salariale retroactiv. Consider că la Tîrgu-Mureș dispunem de un Consiliu Local matur care să răspundă intereselor târgumureșenilor și nu intereselor politice de conjunctură”.
În continuare, vom prezenta o selecţie a celor mai importate proiecte ale viceprimarului Ionela Ciotlăuş.

Scutiri la impozit

Unul dintre cele mai importante proiecte propuse de Ionela Ciotlăuș și aprobate de Consiliul Local Tîrgu-Mureș este proiectul de hotărâre privind regulamentul local privind acordarea de scutiri la plata impozitului pe clădiri a proprietarilor de apartamente din blocurile de locuinţe şi de imobile cu destinaţia locuinţe care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie pentru creşterea performanţei energetice şi a celor care au executat lucrări cu privire la creşterea calităţii arhitectural-ambientale.
„Acest proiect are drept scop diminuarea efortului public în condiţiile în care atât proprietarii, cât şi autoritatea locală au avut de câştigat de pe urma aplicării lui. A fost cel mai de succes proiect, în urma căruia au beneficiat foarte mulţi târgumureşeni de aceste scutiri”, a declarat Ionela Ciotlăuș.

Spații Verzi

În calitate de coinițiator, amintim un alt proiect aprobat al Ionelei Ciotlăuș: Proiect de hotărâre privind aprobarea completării componenţei Comisiei Locale Municipale de Avizare a Programelor, Proiectelor şi Lucrărilor cu impact asupra Spaţiilor Verzi din Municipiul Tîrgu-Mureş.
„Elaborarea acestui proiect s-a făcut ca urmare a nenumăratelor sesizări în ceea ce priveşte nerespectarea programului de tăieri şi plantări arbori, precum şi nerespectarea condiţiilor legale de protecţia mediului impuse de Legea nr.24/2007 şi completările ulterioare privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane, se impune în vederea gestionării problemelor privind spaţiile verzi, implicarea unui număr mai mare de consilieri locali care să reprezinte interesele Consiliului Local Municipal în cadrul acestei comisii”, a precizat Ionela Ciotlăuș.
Tot legat de spaţiile verzi din municipiul Tîrgu-Mureş amintim proiectul de hotărâre privind demararea procedurii de întocmire a Registrului Spaţiilor verzi în municipiul Tîrgu-Mureş: „se impune în vederea gestionării problemelor privind spaţiile verzi, demararea în regim de maximă urgenţă a întocmirii Registrului Spaţiilor verzi în municipiul Tîrgu-Mureş”, a completat Ionela Ciotlăuş.

Burse școlare

În aprilie 2013, Ionela Ciotlăuș a inițiat un proiect care vine în sprijinul elevilor – Proiect de hotărâre privind acordarea burselor şcolare.
„Proiectul reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la disciplină şi învăţătură, un proiect care susţine performanţele educaţionale ale elevilor. Această iniţiativă a venit şi cu buget aferent, doar că primarul municipiului nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a burselor, aceste burse încă sunt restante, neachitate, dar ele sunt cuantificate şi cei îndreptăţiţi să primească aceste burse şi-au depus dosarele, doar că încă nu s-a finalizat plata acestora. Este obligatoriu să se plătească”, a menționat Ionela Ciotlăuș.

Sport pentru tineri

Un alt proiect dedicat elevilor (aprobat de CL) se referă la aprobarea unor măsuri în vederea desfăşurării activităţii sportive la Liceul cu Program Sportiv ,,Szasz Adalbert” din Tîrgu-Mureş.
„Este un proiect care prevede accesul gratuit al tuturor grupelor sportive şcolare la bazele existente în administrarea Consiliului Local şi, de asemenea, alocarea sumelor necesare pentru achiziţionarea unui autocar de transport în vederea deplasării elevilor sportivi la competiţii”, a declarat Ionela Ciotlăuș.
„Copiii de la Liceul Sportiv nu aveau acces gratuit la bazele sportive ale municipiului: terenurile din complexul Weekend, la terenul de la Parcul Municipal şi la alte terenuri pe care CL le administrează în cadrul unităţilor de învăţământ. În urma acestui proiect de hotărâre s-au încheiat protocoale de colaborare cu Parcul Municipal, Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul”, în vederea accesului gratuit al elevilor legitimaţi de la acest liceu pentru îndeplinirea activităţilor de antrenament. S-a alocat buget şi s-a aprobat contractarea unui microbuz de transport care să transporte elevii acestui liceu la diversele competiţii sportive”, a completat Ionela Ciotlăuş.

Certificat energetic pentru şcoli

În 2014, luna februarie, Ionela Ciotlăuş a iniţiat un Proiect de hotărâre privind obţinerea certificatului energetic pentru clădirile de utilitate publică. „Anul acesta am propus să se certifice energetic clădirile unităţilor de învăţământ, astfel încât, în urma acestei certificări energetice, să se cunoască condiţiile reale din şcoli şi cât de mult trebuie îmbunătăţit confortul termic al unităţilor de învăţământ”, a declarat Ciotlăuş.

Proiecte de viitor

„Am două proiecte pe rol în luna aceasta (martie n.r.), unul este reluarea investiţiilor care au fost suspendate pentru operatorul Salubriserv, investiţii asumate de acesta în cadrul contractului de delegare a serviciilor de salubrizare la nivelul municipiului. A avut investiţii de aproximativ două milioane de euro care au fost suspendate de către CL şi abandonate. Prin urmare, astăzi, până la depunerea acestui proiect de hotărâre, Salubriserv nu mai avea obligaţia de a investi în domeniul public în ceea ce priveşte salubrizarea. El a primit domeniul public în exploatare şi-l exploata ca o firmă privată și tot profitul care-l realiza rămânea pentru el şi nu-şi mai realiza şi obligaţiile în baza cărora a câştigat la licitaţie acest contract”, a menţionat viceprimarul Ionela Ciotlăuş.

Autorizaţii de construcţie eficientizate

„Un alt proiect destul de ambiţios este de înfiinţare a unei comisii pentru eliberarea acordului unic pentru autorizarea lucrărilor de construcţii în municipiul Tîrgu-Mureş. Este vorba de acele persoane fizice sau juridice care doresc să construiască în Tîrgu-Mureş, care-şi depun dosarul aferent construcţiilor pe care doresc să le realizeze la serviciul de urbanism în Primărie, obţin certificatul de urbanism în care sunt stipulate anumite acorduri şi avize pe care trebuie să le obţină de la alte instituţii din Tîrgu-Mureş, furnizori de utilităţi sau DSP, Mediu etc. Acest proiect presupune ca la nivelul Primăriei să funcţioneze o comisie în care să fie reprezentanţi din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureş şi din cadrul fiecărei unităţi de furnizare de utilităţi din Tîrgu-Mureş, respectiv Electrica, Aquaserv, Romtelecom, DSP, Mediu… Fiecare să-şi trimită câteun reprezentant în această comisie, iar cetăţenii care vin cu dosarele să le pună pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie să nu se mai plimbe prin tot oraşul, pe la toate aceste instituţii pentru obţinerea avizelor. Această comisie în cadrul Primăriei se va îngriji de obţinerea tuturor avizelor. Acest proiect are ca obiectiv diminuarea birocraţiei, de a nu mai plimba cetăţeanul pe la instituţii pentru a obţine tot felul de acorduri şi, de asemenea, diminuarea termenului de obţinere a autorizaţiei de construcţie. Astăzi, obţinerea unei autorizaţii de construcţii durează de la cel mai mic termen de 2 luni de zile până la chiar 12 luni. Deci termenul pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie este extrem de larg… De asemenea, dacă fiecare furnizor de utilitate publică şi fiecare instituţie deconcentrată şi-ar trimite un reprezentant în cadrul acestei comisii înfiinţate în cadrul Primăriei, colaborarea dintre aceştia ar fi mult mai fructuoasă şi autorizaţiile s-ar da mult mai în cunoştinţă de cauză şi-n cadrul unei comisii de plen şi nu s-ar mai obstrucţiona accesul beneficiarului la autorizaţia de construcţie”, a declarat Ionela Ciotlăuş.

Titi Dălălău

Lasă un răspuns