„Bătălia cărților”, la Biblioteca Județeană
„Bătălia cărților”, la Biblioteca Județeană

„Bătălia cărților”, la Biblioteca Județeană

biblioteca judeteana muresBiblioteca Judeţeană Mureş a lansat, marţi, proiectul ‘Bătălia Cărţilor’, care se adresează copiilor şi adolescenţilor, prin care se urmăreşte stimularea acestora să îndrăgească cititul, care se va desfăşura până în luna septembrie. ‘E vorba de un proiect denumit generic ‘Bătălia Cărţilor’, un proiect gândit şi iniţiat de colegii de la Biblioteca Judeţeană ‘Octavian Goga’ din Cluj, pe care l-au pus sub egida ANBPR şi care se află în acest moment în faza pilot. Suntem doar câteva biblioteci care am intrat în acest proiect, iar dacă totul merge bine în această primă etapă, începând din octombrie-noiembrie anul acesta îl vom derula la nivel de ţară. Acesta este şi motivul pentru care sunt uşoare adaptări la nivel de biblioteci judeţene implicate, în sensul că am stabilit alte liste de cărţi, alţi parteneri şi aşa mai departe, dar ideea de bază a rămas standard. Ideea de bază e una foarte simplă: vrem să-i provocăm pe copii şi adolescenţi să citească’, a declarat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.

Potrivit acesteia, dacă la Cluj Napoca s-a decis ca ‘Bătălia Cărţilor’ să se poarte pe cărţi în limbile română şi engleză, la Târgu Mureş aceasta va viza cărţi în limbile română şi maghiară. ‘Sunt anumite diferenţe între judeţe, în sensul că spre exemplu colegii din Cluj au ales să meargă pe cărţi în limbile română şi engleză, noi am ales cărţi în limbile română şi maghiară. Până la urmă, pentru copii am redus lista, lăsând în final doar şapte cărţi. Voiam să el oferim acelaşi text, dar în limbi diferite. Listele de cărţi sunt alese de noi, discutat şi răsucite pe toate părţile, pentru ca mesajul cărţilor finale este unul pozitiv, 7 cărţi pentru copiii între 11-13 ani şi 10 cărţi pentru cei între 14-18 ani. Pentru fiecare dintre ei am pregătit câte o listă de cărţi care nu face parte din bibliografia şcolară şi pe care îi provocăm să le citească pe durata verii. La sfârşitul lunii septembrie să încheie acest proiect, urmând ca în octombrie toţi participanţii să fie invitaţi la o mare dezbatere în cadrul căreia să se stabilească care este cartea anului, de fapt două cărţi ale anului, una pentru copii între 11-13 ani şi pentru adolescenţi între 14-18 ani’, a susţinut directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.

Avram a mai spus că toţi cei care iau parte la această bătălie a cărţilor vor fi invitaţi să parcurgă toate cărţile din lista adecvată grupei de vârstă şi că vor putea participa activ doar cei care citesc toate cărţile din listă. ‘Ne dorim ca dincolo de lectură, să citească cu atenţie, să rămână cu ceva concret. Condiţiile minime de intrare, să aibă permis de bibliotecă (…) Cei de 14-18 ani vor avea o fişă de lectură, pentru a rămâne cu ceva în urma lecturii. Pentru fiecare carte separată va fi câte o fişă de lectură, în care să explice într-un paragraf care a fost semnificaţia cărţii, să argumenteze de ce i-a plăcut sau nu cartea, fragmentul care l-a impresionat cel mai mult cu explicaţii, sentimentele pe care le-a trezit lectura cărţii şi cel puţin 3 cuvinte noi învăţate din carte şi semnificaţia lor. Dacă răspunde la aceste 5 întrebări e clar că a citit cartea. Pentru copii e mai simplu, sunt cu punctuleţe, să răspundă la 4 întrebări: fragmentul de carte care te-a impresionat şi de ce, ce alt titlu ai propune pentru această carte, sentimentele pe care ţi le-a trezit lectura textului cărţii, 3 cuvinte noi şi semnificaţia lor. Odată completate aceste fişe, în ultima zi a lunii septembrie le vom strânge pe toate, le vom pune lângă fişa de înscriere şi vom începe pregătirea marii dezbateri ‘Convinge-mă să citesc’, a arătat Monica Avram.

Dintre participanţii în această bătălie va fi ales şi cititorul anului, la fiecare categorie, fiind acordate şi premii.

BEJ Mureş a introdus şi o nouă regulă pentru cărţile din concurs, în sensul că vor fi anulate prelungirile, că aceste cărţi vor fi împrumutate pe două săptămâni, astfel încât toţi doritorii să aibă acces la ele.

Lecturile din ‘Bătălia Cărţilor’ vor fi pentru copii ‘Mica prinţesă’, ‘Familia mea şi alte animale’, ‘Emil şi detectivii’, ‘Patru prieteni şi jumătate’, ‘Tabăra’, ‘Mihail – câine de circ’ şi ‘Băiatul cu pijamale în dungi’, iar pentru cei mai mari, ‘Aventurile lui Sherlock Holmes’, ‘Alchimistul’, ‘Bătrânul şi marea’, ‘7 ani în Tibet’, ‘Câinele galben’, ‘Poveste de iubire’, ‘Flori pentru Algernon’, ‘Pescăruşul Jonathan Livingston’ şi ‘Harun şi Marea de Poveşti’.

AGERPRES

Lasă un răspuns