Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş este gazda celui de-al 5-lea workshop cu participare internaţională, în domeniul chirurgiei ginecologie oncologică. În cadrul acestui eveniment, care se desfăşoară în zilele de 27, 28 şi 29 martie, medici tîrgumureşeni, dar şi din străinătate prezintă noi procedee de intervenţie la paciente diagnosticate cu cancer, unele dintre acestea fiind în stadii foarte avansate. Toate aceste intervenţii chirurgicale se transmit în direct din sala de operaţie, cu ajutorul unui videoproiector, astfel încât toţi participanţii să poată vedea concret, noile metode utilizate în chirurgia ginecologică oncologică.
„Prin acest workshop ne dorim să punem accent pe partea practică operatorie din domeniul ginecologiei. În concret, noi transmitem live din sala de operaţie toate aceste intervenţii radicale şi supraradicale oncologice. Este o continuare a colaborării noastre începută în urmă cu mai mulţi ani cu medici din Budapesta şi care deja a denevit o tradiţie. Ieri(n.r.27.03.2014), în prima zi a operat un doctor din Budapesta, a efectuat două intervenţii chirurgicale, astăzi şi mâine operăm noi, echipa din Tîrgu Mureş. Avem prevăzute 4 intervenţii oncologice complexe, de durată mai mare. Din păcate ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte prevalenţa cancerului de col uterin, avem cazuri foarte multe, majoritatea dintre acestea fiind depistate în cazuri destul de tardive şi din această cauză este nevoie de intervenţie laborioasă pentru a oferi şansă acestor paciente. Este şi tehnologie nouă, dar noi punem accentul în primul rând pe tehnici chirurgicale pe care şi eu personal le-am învăţat în vestul Europei, în stagiul de perfecţionare pe care l-am urmat în străinătate şi pe care încerc acum să le implementz în ţara noastră. Îmi doresc ca această campanie de screening care a fost demarată la nivel naţional să reducă mult din incidenţa acestei boli.” A declarat conf.univ.dr. Mihai Emil Căpîlnă, medic primar obstetrica-ginecologie Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.
„Clinica noastră începe, încetul cu încetul, să devină un centru de ginecologie oncologică, avem tot mai multe cazuri, iar clinica noastră începe să devină tot mai renumită în acest domeniu. Ca de fiecare dată, în cadrul acestui workshop, prezentăm intervenţii foarte grele, deosebit de grave, cazuri „disperate”, unde este nevoie de intervenţie de amploare. Ieri s-a operat o recidivă după un cancer de col unde s-a efectuat o aşa zisă exenteraţie pelvină, în care se îndepărtează şi vezica urinară şi uterul şi se crează o vezică artificială. Din păcate, ţara noastră este printre ţările fruntaşe la capitolul cancer de col uterin, în sensul că avem multe astfel de cazuri, iar în ţară sunt foarte puţine clinicile unde se operează cazurile de anvergură mare. La Tîrgu Mureş începem să operăm tot mai multe paciente care vin şi din alte judeţe, nu doar din Mureş.” A declarat prof.univ.dr. Szabo Bela, şeful Clinicii Obstretică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.
Participanţii evenimentului au declarat că evenimentul este extrem de important pentru lumea medicală din domeniul ginecologiei, iar că unul dintre obiectivele simpozionului este de a sesiza femeile că incidenţa cancerului de col uterin este tot mai mare în România.
„Trebuie să spun că este foarte important ca medicii de familie să se implice mai mult, să mobilizeze şi să trezească, mai intens, interesul pentru screeningul de cancer de col uterin, patologie tratabilă în stadiile precanceroase. De asemenea, este foarte important de ştiut că lucrurile se rezolvă mult mai simplu dacă femeile merg din timp la doctor, pentru că dacă se depistează cancerul în stadii care nu sunt avansate, nu este nevoie de intervenţii mutilante şi costisitoare, greu de suportat de către pacient.” A declarat dr. Gabriela Dincă, medic primar Obstretică Ginecologie, Spitalul Polizu Bucureşti.
Simpozionul a fost organizat sub egida Societăţii Române de Ginecologie Oncologică, iar lectorii celei de-a 5-a ediţii sunt: prof.univ.dr. Szabo Bela-Tîrgu-Mureş, dr. Ungar Laszlo-Budapesta, prof.dr. Palfalvi Laszlo-Budapesta, dr. Nicolae Ioanid-Iaşi, conf.univ.dr. Mihai Emil Căpîlna-Tîrgu-Mureş.
Cosmin Blaga
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.