Deși ne aflăm în secolul XXI și avem pretenții de țară europeană, în județul Mureș avem cazuri în care apar focare de infecție deoarece se trăiește ca-n Evul Mediu. Hepatita, scarlatina sau rujeola sunt câteva dintre aceste boli care s-au transmis din cauza condițiilor de trai precare.
De exemplu, în comuna Pănet, localitatea Cuieşd, s-a înregistrat un focar de hepatită virală acută tip A. Focarul a fost depistat la o familie numeroasă înghesuită într-o căsuță unde aprovizionarea cu apă se face dintr-o fântână veche, neacoperită, comună cu încă patru familii, toți folosind două latrine…
De curând, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, condusă de directorul executiv dr. Vasile Adrian Mureşan, a publicat Raportul de activitate pe anul 2016. Din acest raport, am extras câteva informaţii referitoare la cele mai frecvente boli la care sunt expuşi mureşenii, precum şi la focarele de boli transmisibile existente în judeţul Mureş anul trecut.
Dar să le luăm pe rând.
Zeci de noi boli grave, transmisibile
Referitor la cele mai cunoscute boli transmisibile, în 2016 au fost depistate, în Mureş, 43 de cazuri de sifilis, 55 cazuri de scarlatină, 10 cazuri boala Lyme (transmisă prin înţepătura de căpuşă), 153 cazuri de rujeolă, două cazuri de tuse convulsivă.
Referitor la rujeolă, au fost raportate 343 de cazuri, dintre care 153 de cazuri au fost confirmate, 12 infirmate, 178 cazuri au fost clasificate probabile cu link epidemiologic.
Cazurile au apărut sporadic, în focare în comunităţi de risc cu condiţii igienico-sanitare precare.
Referitor la tusea convulsivă, au fost raportate şi investigate cu laboratorul 13 cazuri
suspecte din care au fost confirmate două cazuri, amândouă sub 1 an, 1 de sex feminin din mediul urban, 1 de sex masculin din mediul rural.
Focare de infecție
De asemenea, au fost investigate focare de scarlatină. Au fost raportate două focare de infecţii streptococice cu Streptococ B hemolitic grup A în două colectivităţi de copii.
Mai întâi un focar de scarlatină cu patru cazuri în mediul urban într-o grădiniţă cu program prelungit. Apoi, un focar de infecţii streptococică cu 5 cazuri în mediul rural într-o grădiniţă cu program prelungit. Din cele 5 cazuri 4 au fost confirmate angină streptococică şi 1 caz posibil scarlatină.
Nu au lipsit nici focarele de rujeolă: începând cu luna mai au fost raportate 13 focare de rujeolă, toate în comunităţi de rromi.
Din cele 331 de cazuri de rujeolă raportate in judeţul Mureş în cursul anului 2016,
226 au fost înregistrate în focarele din următoarele localităţi: Miercurea Nirajului, Ernei, Ţigmandru, Daneş, Seleuş, Albeşti, Vânători, Sântana, Târnăveni, Chirileu, Glodeni, Moişa, Ungheni, Vidrasău, Satu Nou, Tirimia, Căpâlna de Sus, Ceuaş, Deaj, Zagăr.
„În comuna Pănet, localitatea Cuieşd, s-a înregistrat un focar de hepatită virală acută tip A, cu 16 cazuri. Primul caz a apărut la un copil în vârsta de 5 ani, care provine dintr-o familie dezorganizată cu condiţii igienico-sanitare foarte precare. Intermitent frecventează colectivitatea, Şcoala Generală Cuieşd, clasa 0. Focarul a apărut în comuna Pănet, localitatea Cuieşd, unde aproape 60 % din populaţie aparţine comunităţii de risc. Primele 6 cazuri au apărut într-o familie cu condiţii igienico-sanitare foarte precare, aglomerate, într-o casă unde trăiesc trei generaţii. Aprovizionarea cu apă se face dintr-o fântâna veche, neacoperită, comună cu încă patru familii. Există două latrine pentru patru familii, amenajate deasupra fântânii. Din cei 16 bolnavi, 11 frecventează două colectivităţi: Şcoala elementară Cuieşd şi Şcoala Generală Berghia.
Pentru limitarea focarului în colaborare cu medicii de familie au fost luate următoarele măsuri – dezinfecţie cu substanţe clorigene în familii şi în colectivităţi de copii – vaccinarea contacţilor direcţi până la vârsta 14 ani – educaţie medicală la personalul didactic şi colectivitatea de copii”, se arată în raportul DSP Mureş.
Boli grave şi des întâlnite
Referitor la cazuri noi de boli foarte grave înregistrate anul trecut la medicii de familie, putem spune că boli foarte grave cum ar fi holera, febra tifoidă, tetanos, difterie, poliomelită, rabie, malarie nu s-au înregistrat.
Cele mai des întâlnite boli sau probleme medicale au fost: căderi – 6.823 de cazuri; expunerea la forţe mecanice – 2.011 cazuri; afectiuni inflamatorii pelviene la femei – 46.57 de cazuri; hiperplazia prostatei – 2.499 de cazuri; cistita – 9.399 de cazuri; dorsalgii – 14.090de cazuri; spondiloza – 10.236 de cazuri; gonartroza (artroza genunchiului) – 3.424 de cazuri; coxartroza (artroza coapsei) – 2.529 de cazuri; poliartroza – 3.827; acneea – 2.284; urticaria – 7.260 de cazuri; dermita alergică de contact – 4.046 de cazuri; colecistita – 2.810 cazuri; dispepsia – 9.848 de cazuri; gastrita şi duodenita – 18.457 de cazuri; bronşita neprecizată ca acută sau cronică – 3.588 de cazuri; rinita alergică şi vazomotorie – 3.658 de cazuri; bronşita şi bronşiolita acută – 48.028; pneumonii cu microorganisme neprecizate – 4.561 de cazuri; I.C.R.S cu loc. multiple şi neprecizate – 39.923 de cazuri; laringita şi traheita acută – 20.889 de cazuri; faringita şi amigdalita acută – 53.074 de cazuri; sinuzită acută – 9.671 de cazuri; rino-faringita acută [guturaiul comun] – 26.678 de cazuri; hemoroizi – 2.231 de cazuri; vene varicoase ale membrelor inferioare – 2.800 de cazuri; cardiopatia ischemică cronică – 3.857 de cazuri; angina pectorală – 2.715 de cazuri; hipertensiunea esenţială (primară) – 10.144 cazuri; otita medie nesupurată – 6.177 de cazuri; otita externă – 2.084 cazuri; conjunctivită – 8.745 de cazuri; anemia prin carenţă de fier – 6.386 cazuri; oxiuriaza -2.090 cazuri; giardiaza (lambliaza) – 3.636 de cazuri.
Titi Dălălău